Jätä kommentti

Niinistön kabinetissa kuohuu?


Presidentti Niinistön mediastrategia on jatkuvasti horjahdellut ensimmäisen presidenttivuoden aikana. Kuvaan sopii hyvin se, että presidentin tiedotuspäällikkö ja kabinetin jäsen, Veera Heinonen, siirtyy kevyempiin hommiin Sitran viestintäjohtajaksi. Presidentin kanslia tiedotti asiasta 7.2. samalla kun ilmoitti Niinistön tapaamisesta Venäjän johdon kanssa.

Kenties viime vuoden pahin virhearvio oli kenraali Nikolai Makarovin julkinen ojentaminen kesäkuussa hänen Nato-puheensa vuoksi.

”Kenraali on pitänyt puheen”, Niinistö profiloitui toimittajien edessä samalla kun Makarov istui hänen vieressään. Sen jälkeen presidentti tapasi kenraalin kahden kesken ja palasi yksin kameroiden eteen vastailemaan ahdistuneen oloisena kysymyksiin. Vaikutelma oli Niinistölle kovin epäedullinen, mitä lisäsi se, että kamerat päästettiin aivan iholle.

Profiilin nosto ei ollut kovin viisasta, koska jokainen näkee, millaiset voimasuhteet ovat kysymyksessä. Vain silloin kannattaa ojentaa, jos on riittävästi voimaa takana, muutoin tulee tuhnu ja häpeä. Kukaan suomalainen poliitikko – etenkään tasavallan presidentti – ei voi  julkisesti haastaa venäläistä kenraalia ja entistä varapuolustusministeriä. Ehkä tämä tajuttiin Niinistön kabinetissa, mutta viestintä petti siitä huolimatta. Pelottavampi vaihtoehto on, jos asetelmaan liittyviä symbolisia merkityksiä ei ymmärretty.
Juhannuksen alla oli edessä Vladimir Putinin tapaaminen Pietarissa, jossa Niinistön esiintyminen loi vaikutelmaa, että hän on heikosti informoitu, mitä tuleman piti. Visuaalinen ja ideologinen virhe oli mennä pelaamaan jääkiekkoa punaisessa paidassa machon Putinin kanssa. Ylimalkaan visuaalisuuden huonosta hallinnasta kertoo kohu, joka syntyi virallisesta mutta amatöörimäisestä ja halvan vaikutelman antavasta presidenttivalokuvasta. Sen vankina Niinistö on edelleen, koska kuvasta luopuminen olisi epäonnistumisen myöntämistä.
Tuorein seikka on Niinistön kannalta kiusalliseksi muuttunut keskustelu palkkojen alentamisesta. Presidentti saa vastailla toimittajien kysymyksiin ”palkka-alesta”, jota hän ei ole edes ehdottanut. Niinistön kabinetissa on nyt saatu oppia, ettei kannata ryhtyä päänavaajaksi, jos ei voi olla varma siitä, että saa muita mukaansa. Jos muut eivät lähde, kentälle jää vain häviäjä.
Julkisuutta on joskus vaikea ennakoida. Presidentti Niinistö ei kaiketi ole helposti ohjailtavissa, ja hänen julkinen ulosantinsa on usein kehnoa. Hänessä riittää haastetta viestinnän ammattilaisille. Tuskin kuvatut ongelmat hänen suosiotaan laskevat, mutta siitä huolimatta presidentin ensimmäiseen vuoteen mahtuu liikaa viestinnällisiä epäonnistumisia.
Voi olla, että yksi syy näihin episodeihin on Niinistön kabinetin kokemattomuudessa. Kansliapäällikkö Teemu Tanneria lukuunottamatta kabinetin jäsenet ovat nelikymppisiä uratykkejä,  joiden kykyä arvioida julkisuuden toimintaa ja historiallisesti kehittyneitä suomalaisen yhteiskunnan merkityksiä voi miettiä. Heillä on älyä ja kunnianhimoa, mutta riittääkö heillä malttia ja viisautta aistia hienovaraista symboliikkaa, joka on tärkein osa presidentin arvojohtajuutta ja poliittista toimijuutta? (JS)
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: