Jätä kommentti

Hyvän journalismin makutuomarit


Toimittajia heidän yleisöäänkin on kuohuttanut tällä viikolla pari tapausta. Voima-lehden entiset toimittajat Jari Hanska ja Susanna Kuparinen julkaisivat Yle areenassa lyhyitä dokumentteja otsikolla Porttikielto Poriin. Yle puolestaan ilmoitti lopettavansa vanhan Ajankohtainen kakkonen –makasiiniohjelmansa.

Molemmat tapaukset olivat herkkua journalismin makutuomareille. Muutamien kokeneiden toimittajien mielestä dokumentit olivat jotakin ihan muuta kuin journalismia. MTV3:n politiikan toimittaja Matti Maunu kirjoitti twitterissä: ”Porttikielto Poriin -sarja Ylen Areenassa. Kvasieliittikritiikkiä. P*skaperformanssia.”

Puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio säesti paljon jaetussa ja siteeratussa blogissaan: ”Porttikielto Poriin -videot eivät ole journalismia laisinkaan. Kyseessä on sarja Porissa kuvattuja performansseja, joiden tarkoituksena on saada aikaan reaktioita videoilla kuvatuissa ihmisissä ja tehdä näistä reaktioista audiovisuaalinen kollaasi. ”

Hanskan ja Kuparisen provokaatio onnistui kuitenkin määrittelemään itsensä journalismin kentälle kun he saivat Ylen päälliköiltä pyyhkeitä ennen dokumenttien julkaisua: ”Hanska ja Kuparinen nauhoittivat salaa puhelun Reija Hyvärisen kanssa ja aikoivat käyttää sitä lupaa kysymättä dokumentissa. Tämä on räikeässä ristiriidassa Journalistin ohjeiden ja Ylen omien eettisten ohjeiden kanssa.” Journalistiliiton lakimies oli kuitenkin toista mieltä. Hän katsoi, että journalistin ohjeita ei ollut rikottu: ”Ylen syytökset perusteettomia.”

Hyvästä journalismista puhkesi toinen poru tällä viikolla kun kävi ilmi, että ”Yle lopettaa Ajankohtaisen kakkosen ja Silminnäkijän – tilalle A2-teemailtoja”. Jos Porttikielto Poriin herätti toimittajissa sekä hyväksyvää hyrinää, että edellä siteerattua paheksuntaa, tulkinta Ajankohtaisen kakkosen lopettamisesta oli yksituumaisempi. Päätöstä paheksuttiin monessa Facebook- päivityksessä ja Twitter-viestissä. Se tulkittiin hyvän journalismin alasajoksi. Tuntoja tiivisti Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden YOT:n kannanotto: Ajankohtaisohjelmien lopettaminen isku journalismille. Yleisradion työntekijät ovat ottaneet tyrmistyneinä vastaan yllättävän tiedon Ajankohtaisen kakkosen, Silminnäkijän ja A-studion perjantain lähetyksen lopettamispäätöksestä.

En voi mitään sille ajatukselle, että Hanskan ja Kuparisen dokumenttien paheksunnassa ja valituksissa perinteikkään journalismin alasajosta on jotakin samaa. Yksi opiskeluaikojeni kohokohtia 1980-luvun vaihteessa oli se kun me Tampereen yliopiston tiedotusopin opiskelijat pääsimme vierailulle Ajankohtaisen kakkosen studioon. Tuo ohjelma oli journalismin lippulaiva ja ihailin varsinkin Vesa Toijosen ja myöhemmin Ari Korvolan ja kumppanien rohkeaa tapaa haastaa ja provosoida politiikkoja ja isokenkäisiä. Tai saada heidät näyttämään naurettavilta leikkelemällä sopivasti vanhaa kuvamateriaalia. Sekin herätti paheksuntaa samaan tapaan kuin Hanska ja Kuparinen dokumentit nyt. Makuasioista saa kiistellä, mutta ei kannata liian hanakasti määritellä, mikä on journalismia ja mikä ei.

Seuraan silloin tällöin Ajankohtaista kakkosta, itse asiassa paljon mieluummin kuin A2-teemailtoja. Silti antaisin tilaa uudelle sukupolvelle tehdä omat ajankohtaisohjelmansa, Ylekioskit ja muut kokeilut. Ikävä totuus on se, että jos jotain vanhaa ei lopeteta, uudellekaan ei ole tilaa.

En oikein lämpene haikailulle vanhan yhtenäiskulttuurin perään. Se, mitä kulttuurissa kulloinkin pidetään vallitsevana juttuna, osoittautuu lähemmin katsottuna usein tietyn sukupolven ja vieläpä tietyn porukan jutuksi. Koska me yli viisikymppiset kuvittelemme tietävämme liian hyvin, mikä on hyvää journalismia, on aika katsoa, mitä muut siitä keksivät.

Esa Väliverronen

@exumusic

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: