Jätä kommentti

Kökkötraktorin paluu


Suomen Kuvalehti (SK) uutisoi, kuinka pääministeri Juha Sipilä on ollut YLEn toimitukseen suoraan yhteydessä sähköpostilla ja yrittänyt vaikuttaa häntä koskevaan Terrafame-uutisointiin. Pääministeri lähetti toimitukseen toistakymmentä viestiä perjantaina 25.11. ja perui sovitun vierailun A-studiossa tänään keskiviikkona (30.11).

SK myös kertoo, kuinka YLEn toimituksellinen johto on hyllyttänyt jo valmiita juttuja ja uhannut toimittaja Ruben Stilleriä potkuilla, koska hän valmisteli Pressiklubi-ohjelmaansa lähetystä ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti”. YLEn toimittajat ovat reagoineen johdon toimenpiteisiin laatimalla asiasta kirjelmän, jossa puolustavat journalistisia oikeuksiaan.

Historia toistaa itseään. Vuonna 1993 Stiller nimitti radio-ohjelmassaan Yleisradion silloista uutispomoa, myös keskustalaista, Tapio Siikalaa, ”kökkötraktoriksi”. Seurauksena oli hyllytys kolmeksi kuukaudeksi ja lopulta potkut.

Sipilän toimintaa voi tarkastella monesta näkökulmasta, kuten journalismin vapaus tai vaikkapa julkisen palvelun yhtiön ja politiikan suhde. Ennen kaikkea syntynyt tilanne kertoo kuitenkin Sipilän ja hänen esikuntansa mediatajusta ja kenties myös sokeasta luottamuksesta omaan valtaan. Tämä puolestaan kielii syvemmästä ongelmasta: kyvyttömyydestä ymmärtää demokraattisen yhteiskunnan ja vapaan tiedonvälityksen pelisääntöjä.

Pääministerin taito arvioida julkisuuden dynamiikkaa on pettänyt jo kolme kertaa lyhyen ajan sisällä.

Kun Sipilän johtama valtioneuvoston kanslia yritti sensuroida valokuvaaja Sakari Piipon kuvat poliitikoista (ks. edellinen blogini), se joutui naurettavaan valoon. Kanslia ei ymmärtänyt, millainen myönteinen poliittinen potentiaali Piipon ”erilaisiin” poliitikkokuviin liittyy. Kuvia tulkittiin kotialbumien ei politiikan julkisuuden kriteerein. Sotku on vieläkin selvittämättä, ja asia yritetään kaiketi haudata hiljaisuudessa.

Kun pääministeri sonnustautui pari viikkoa sitten Terrafame-haalariin ja yhtiön pipoon, kukaan ei kertonut hänelle, millaisia symbolisia merkityksiä tuohon antibrändiin pukeutuminen tuo mukanaan. Se alleviivaa pääministeriä ”Terrafamen miehenä”. Kuvat jäävät julkisuuteen pyörimään siinäkin tapauksessa, jos ja kun kaivosyhtiöstä tulee paitsi taloudellinen myös kaikkien aikojen poliittinen ruumis. Terrafamen mies -symboliikan yhdistyminen sukulaisten bisneksiin kaivosyhtiön kanssa sai aikaiseksi entistä sakeamman mediasopan.

Kun Sipilä kaiken päätteeksi lähettelee ryppään uhkauksiksi tulkittavia viestejä YLEn toimittajalle keskellä yötä, hän synnyttää vaikutelman paniikissa toimivasta pääministeristä.

On vain kaksi ikävää tulkintaa. Joko pääministeri ei osaa arvioida toimintansa seurauksia ja kuvittelee voivansa paeta mediayhteiskunnan toimintalogiikkaa. Toinen vaihtoehto on, että Sipilä tietää toimivansa typerästi mutta ei välitä tai kykene välittämään seurauksista.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: