Jätä kommentti

Trumpin mediastrategia tänään ja huomenna


trump-1

Presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen moni miettii levottomasti, miten puheet kääntyvät poliittisiksi teoiksi. Journalismin kannalta olennainen kysymys on uuden presidentin suhtautuminen mediaan. Jatkaako Trump pyrkimyksiään eliminoida riippumaton journalistinen media?

Poliittinen kommentaattori Robert Reich analysoi Trumpin mediasuhdetta ja rinnastaa sen 1900-luvun ”tyrannien” tapaan kontrolloida mediaa. Reich on kokenut ja tarkkanäköinen Yhdysvaltain poliittisten kuvioiden seuraaja. Taustaltaan hän on demokraatti ja toimi aikoinaan Bill Clintonin hallituksen työministerinä. Reichin mukaan Trumpin mediastrategia rakentuu neljän pilarin varaan. (Olen lisännyt niihin muutamia omia huomioitani.)

Ensinnäkin, Trump moittii mediaa ja pyrkii kääntämään kansan sitä vastaan. Hän nimittelee journalisteja ja halventaa heitä: ”Ällöttäviä reporttereja, kauheita ihmisiä, roskaväkeä.” Vaikuttaa siltä, ettei mollauksen kohteen vaikutusvallalla ole merkitystä, koska myös CNN kuuluu olevan ”valeuutisten levittäjä”. Strategiaan kuuluu suora valehtelu ja se, että kun media kertoo hänen valehtelevan, hän sanoo median valehtelevan. Meno jatkuu entisellään virkaanastujaisten jälkeenkin.

Toiseksi, Trump on rajoittanut median pääsyä. Hän on vältellyt lehdistötilaisuuksia, eikä ole antanut kampanjavaiheessa median matkustaa kanssaan. Todennäköisesti valikoiva suhtautuminen jatkuu presidenttikaudella. Se ei sinällään ole mitään uutta: jokaisella hallinnolla on medialakeijansa.

Kolmanneksi, Trump uhkailee ja pelottelee. Hän sanoi haastavansa The New York Timesin oikeuteen lehden julkaistua kahden naisen kokemuksia Trumpin heihin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä. Hän on myös uhannut presidentiksi tultuaan muuttaa kunnianloukkausta koskevaa lainsäädäntöä suuntaan, joka helpottaa median haastamista oikeuteen.

Neljänneksi, Trump pyrkii ohittamaan perinteisen median ja viestimään suoraan kansan kanssa. Liittokansleri Angela Merkelin tykittäminen tviittaamalla ei ehkä olekaan epävakaan miehen huitomista vaan harkittu viestintäteko. Trumpin twiitti on itsessään viesti sekä Merkelille että yleisölle: keskustelen yhtä aikaa sekä äänestäjieni että Euroopan vahvan naisen kanssa! Jos käytäntö yleistyy Yhdysvaltain ulkopolitiikan uudeksi normaaliksi, kansainvälisen poliittisen vuorovaikutuksen normeja voidaan joutua osin kirjoittamaan uudelleen.

Voidaan pohtia, pääsikö Trump presidentiksi tämän strategian ansiosta vai siitä huolimatta. Kuinka paljon ylimalkaan voidaan puhua ”strategiasta”? Olisi kuitenkin naiivia ajatella, että Reichin tunnistamat piirteet ovat vain sattuman satoa. Ne istuivat Yhdysvaltain poliittiseen todellisuuteen riittävän hyvin nostaakseen Trumpin presidentiksi.

Sen jälkeen Trumpin mediasuhde on muuttunut ainakin yhdellä tavalla. Vaikkei presidentillä ole oikeutta tehdä suoraan omia lakialoitteita, hän voi erittäin paljon vaikuttaa siihen, millainen julkisuutta ja mediaa koskeva lainsäädäntö maahan sorvataan. Kriittisen median, demokratian ja koko yhteiskunnan avoimuuden kannalta tämä on pelottava mahdollisuus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: