Jätä kommentti

Avoin kirje Atte Jääskeläiselle


 

Atte moi. Olen koko talven seurannut pyörimistäsi tornadon silmässä. Olipa roolisi sopan synnyttämisessä mikä tahansa, on selvää, että poliitikoista on kasvanut Ylelle varsinainen rasite. Ymmärrän myös, ettei selvitysmiehen väsähtänyt raportti osoita ulospääsyä tilanteesta, vaikket sitä voikaan ääneen sanoa.

Saisinko ehdottaa yksinkertaista ja journalistisesti haasteellista ratkaisua?

Jos kerran poliitikot pyrkivät koko ajan määrittelemään, mitä Yle on, Yle voisi puolestaan määritellä uudestaan, mitä politiikka on. Vakiintuneet politiikantoimittajasi voisivat edelleen haastatella puoluepamppuja ja suoda heidän arvattaville ajatuksilleen Ylen kallista kanava-aikaa. Samalla toimituksesi nuoret dynamot voisivat kuitenkin haastaa poliitikkojen käsitykset politiikasta ja alkaa tutkailla vaikkapa vessojen ovia.

Oheinen symbolipari löytyy helsinkiläisestä kahvilasta. Olin korvat auki, kun pieni poika kysyi äidiltään: ”Miksi miesten vessaan ei voi mennä pyörätuolilla?” Hieman väsynyt äiti antoi pojalleen ironisen oppitunnin sukupuolen politiikasta vastaamalla: ”Siksi, että naiset ja muut vammaiset kuuluvat samaan ryhmään.” Heti perään sanojaan hieman katuva äiti selitti hämmentyneelle lapselleen yksityiskohtaisesti jotain, mitä en enää onnistunut kuulemaan.

Yhteiskunnassa on siis paljon muutakin poliittista kuin se, mitä kutsutaan parlamentaariseksi tai järjestelmäpolitiikaksi: sukupuolittuneet tilat ja käytännöt, tyhjät bussinpenkit pakolaisten vieressä, pankkien ekonomistien ”objektiiviset” lausunnot taloudesta, leipäjonot, tuotteiden viherpesu ja ympäristöaktivistien yritykset pelastaa se, mikä vielä pelastettavissa on. Ja niin edelleen.

Toimituksesi voisi innovoida uuden politiikan ajankohtaisohjelman, joka käsittelisi yhteiskunnallisten ilmiöiden poliittisuutta puolue- tai järjestelmäpolitiikan ulkopuolella. Ohjelma haastaisi puoluepolitiikan nimeämällä poliittisiksi monet sellaiset asiat, joita sen piiriin ei nykyään lasketa, mutta joilla on eittämätön vaikutus yhteiskunnassa. Jotta homma toimisi, järjestelmäpolitiikan edustajia ei uuteen ohjelmaan päästettäisi jankuttamaan vanhojaan.

Politiikan uudelleen määrittelyllä olisi monia etuja.

Ensinnäkin, se osoittaisi, että toimituksesi kykenee innovoimaan jotain perin pohjin uutta poliittisen journalismin saralla. Toiseksi, se haastaisi hieman vinolla tavalla puoluepolitiikan ja laajentaisi journalismin kykyä käsitellä uusia poliittisen toiminnan muotoja. Oikein paketoituna uusi ohjelma voisi virkistää niiden kansalaisten poliittista toimeliaisuutta, jotka ovat lopen kyllästyneitä perinteiseen puoluepolitiikkaan. Ennen kaikkea uusi ohjelma osoittaisi kuitenkin hienolla tavalla toimituksesi riippumattomuutta perinteisten poliitikkojen vaikuttamisyrityksistä.

Ohjelman nimeksi rohkenen ehdottaa: Ulkopolitiikkaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: