Jätä kommentti

Sivulliset uhrit


Terrorism-word-cloud

Puhutaanpa nyt törkeästi, ihmisarvo ja kärsimys unohtaen. Siis samalla tavalla, miten merkittävä osa suomalaisista juuri nyt puhuu turvapaikanhakijoista ja heidän auttajistaan. Kysymme neljä toisiinsa liittyvää kysymystä.

Millaisen hinnan olemme valmiit maksamaan limuviinoista marketissa? Tilastojen mukaan alkoholiperäisiin sairauksiin kuolee Suomessa noin 1700 henkilöä vuodessa. Lakimuutos, joka toisi limuviinat ja väkevät oluet lähikauppoihin lisäisi alkoholikuolemia varovaistenkin arvioiden mukaan yli sadalla. Monet ovat kuitenkin valmiit hyväksymään sen, koska valinnanvapaus ja kuluttajan oikeus saada heti mitä haluaa ovat luovuttamattomia arvoja.

Millaisen hinnan olemme valmiit maksamaan savukkeista markettien hyllyllä? Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa noin 5000 ihmistä vuodessa. Kannattaa myös pitää mielessä, että keuhkosyöpä on aika ikävä tapa lähteä tästä maailmasta. Silti tupakan kriminalisoiminen huumeeksi ja lähikaupan Villen leimaaminen diilereiksi tuntuu aika huonolta idealta.

Millaisen hinnan olemme valmiit maksamaan liikkuvuudesta? Liikenteessä kuolee vuosittain yli 200 ihmistä. En muista, että kukaan olisi viime aikoina ehdottanut liikennepoliisien määrän lisäämistä tai rattijuoppojen laittamista erityisvalvontaan, koska he aiheuttavat merkittävän osan liikennekuolemista. Otettaisiinko käyttöön nollatoleranssi: auto valtiolle ja panta jalkaan puoleksi vuodeksi, jos mittari heilahtaa edes millin?

Millaisen hinnan olemme valmiit maksamaan avoimesta yhteiskunnasta? Kaikki edellä mainitut luvut saataisiin laskemaan nopeasti, jos säätäisimme lakeja, lisäisimme valvontaa, alkaisimme ilmiantaa naapureitamme ja tunkeutuisimme syvälle yksityisyyteen. Olemme tässä kuitenkin hyvin varovaisia, koska jokainen tajuaa, kuinka olennaisiin avoimen yhteiskunnan arvoihin siinä kajottaisiin. Siksi olemme valmiit hiljaisesti hyväksymään merkittävän määrän kuolleita ja toteamaan samalla, että yksikin uhri on liikaa. He ovat avoimen yhteiskunnan sivullisia uhreja.

Nyt olemme tilanteessa, jossa fanaattinen (=psyykkisesti epävakaa) wannabe islamin soturi on tappanut kaksi suomalaista naista. Tapaus on yhtä ikävä kuin ennustettavissa, eikä sitä pidä tietenkään hyväksyä. Olemme kasvaneet osaksi Eurooppaa tässäkin surullisessa mielessä.

Tapauksen varjolla monet ovat valmiita säätämään ja/tai ehdottamaan lakeja, jotka mahdollistavat entistä tarkemman kansalaisten syynäämisen, yksityisyyteen tunkeutumisen ja jopa ihmisten sulkemisen leireille. Monet haluavat suljetumpaa Suomea, enemmän aseistettuja poliiseja kaduille. Ensi kevään vaaleja pelkäävät ministerit toimivat tunneohjauksella, komppaavat hysteriaa ja antavat vihapuheen rehottaa.

Radikaalin islamin kanssa ei kannata olla naiivi. Se on aito uhka. Mutta jos muutamme yhteiskuntaamme entistä kontrolloidummaksi, suljetummaksi ja epäluuloisemmaksi, annamme terrorismille juuri sitä, mitä se hakee. Itse asiassa jo Turun puukotusten määrittely terrorismiksi on, ikävä kyllä, voitto terrorismille.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: