Jätä kommentti

Voiko Aamulehti muuttaa kieltä?


Screen Shot 2017-09-18 at 10.26.05

Kieli on yksi keskeinen sukupuolten epätasa-arvoa ylläpitävä asia yhteiskunnassa. Puhumme esimerkiksi painonnostajista ja naispainonnostajista. Ensimmäinen vaihtoehto on todellista (miesten) urheilua, jälkimmäinen vähemmän tärkeä marginaali. Siksi Aamulehden pyrkimys sukupuolineutraaliin kieleen on upea päätös, mutta kohtaa joukon ongelmia.

Vaikka monet niin kuvittelevat, kieli ei ole sopimuksenvarainen asia. Emme voi muuttaa sitä mielemme mukaan. Monet sen kantamat sukupuoleen liittyvät merkitykset ovat historiallisesti kiteytyneitä ja mielen tiedostumattomiin kerroksiin juurtuneita. Kyllä, ne muokkaantuvat ajan saatossa. Niiden muuttaminen tietoisesti ja journalistisilla linjauksilla on kuitenkin toinen asia. Kieli on mahtava vastustaja!

Kun Aamulehti alkaa kirjoittaa eduskunnan puhemiehen sijaan puheenjohtajasta, se joutuu kohtaamaan lukijoidensa tunneperäisten kommenttien voiman. Monet kielen sukupuolittuneisuudesta selvillä olevat ja tasa-arvoa kannattavat lukijat yllättyvät myönteisesti. Toiset kokevat ratkaisuin hyvin keinotekoiseksi. He tuntevat, että media laittaa heidän suuhunsa sanoja, jota maistuvat epämukavilta ja luonnottomilta. Suu voi taipua ne sanomaan, mutta mieli haraa vastaan. Näin lehden ratkaisu tunkeutuu monen lukijan henkilökohtaiselle alueelle, mikä voi tuntua tuputtamiselta.

Aamulehti tarjoilee myös syötön lapaan niille konservatiivisille virtauksille, jotka haluavat palata Suomeen, jossa pojat ovat poikia ja tytöt tyttöjä. ”Eipä olis uskonu, et tostaki aviisista on tullu tollane veminismin äänitorvi”, Tammelantorin parlamentti voi hyvinkin älähtää. Lehden linjauksessa ei siis ole pelkästään kyse sukupuolesta vaan se asettuu monin tavoin osaksi nykyisiä poliittisia asetelmia. Toimituksessa on varmaan huolellisesti punnittu näitä seikkoja ja riskeistä huolimatta päätetty alkaa tienraivaajaksi.

Päätöksen pitävyys riippuu aika tavalla siitä, kuinka hyvin lehdessä on osattu analysoida, missä menemme asian kanssa juuri nyt. Jos yhteiskunta alkaa olla valmis tälle linjaukselle, niin lehden päätös asettuu osaksi ja vahvistaa jo meneillään olevaa virtausta. Se antaa lehdelle mahdollisuuden karistaa sillä vieläkin olevaa äijälehden mainetta ja uudistua hienolla tavalla. Jos aika ei ole kypsä, lehti joutuu tavalla tai toisella pyörtämään linjaustaan, jonka ylläpitäminen on joka tapauksessa melkoinen journalistinen haaste. Se teettää paljon työtä.

Kävi miten kävi, lehden pyrkimys on merkki aikaansa seuraavasta ja tulevaisuuteen kurkottavasta toimituskulttuurista.

(Blogin kuva: sukupuolineutraalin vessan symboli.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: