1 kommentti

Talousnobelistin aamu


Yle

Kohtaus näytelmästä Operaatio maineenpalautus.

Paikka: MIT-yliopisto, Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat, Nobelistin toimisto.

Aika: Varhainen aamupäivä.

Henkilöt: Nobelisti ja Luottosihteeri.

– Huomenta professori. Pääministerin kanslia on taas ottanut yhteyttä. Suunnittelevat Helsinkiin jotain talouden huippuyksikköä ja kysyvät, tulisitteko mukaan sen julkistustilaisuuteen.

– Mihin se mua taas tarttee? Enks mä juuri ollut eduskunnassa? Kundihan on leikannut yliopistoilta enemmän kuin muut yhteensä ja siinä sivussa naurattanut kannattajiaan pilkkaamalla tutkijoita. Nyt se sit haluaa mut takuumieheksi imagon paikkaukselleen?

– Sir, kyseessä on korkean profiilin tilaisuus. Pääministerin ohella siihen osallistuvat myös opetus- ja kulttuuriministeri ja Suomen Pankin pääjohtaja.

– Heh, se savolainen pankkiiri on hauska kaveri ja osaa muuten pyörittää toimittajia mennen tullen. Mut mä en oikein jaksa sitä ministeriön leidiä. Yks tuttu kybernetiikan proffa on vakuuttunut, että se toimii jonkinlaisella kauko-ohjauksella puoluetoimistosta käsin. Ymmärtääks se mitään tutkimuksesta tai yliopistoista ylimalkaan?

– Sitä paitsi mun pitäisi oikeastaan olla vähän tarkempi tän Nobel-kortin kanssa. Jos nyt menen sinne, niin kaikki kuvittelee, että mä tuen sitä häkäpönttömiestä. No, voin mä joissain asioissa ehkä vähän tukeakin, mutta en mä kyllä halua muuttua miksikään talouspoliittiseksi pelinappulaksi. Se vaikutelma voi olla nyt aika hilkulla.

– Sir, asiassa on myös tiedepoliittinen ulottuvuus. Taloustieteeseen perustetaan peräti viisitoista professuuria. On mahdollista, että koko yksikkö sijoitetaan Hankeniin.

– Okei, pointti! Mua kuitenkin korpeaa, että leikataan, jotta meidän alalle voidaan satsata. Se lisää pahaa verta akatemiassa. Toimittajatkin voi alkaa miettiä, että onks tää pelkkä bluffi, kun rahaa siirretään taskusta toiseen.

– Anyway, kai mun sit on mentävä, kun isänmaa kutsuu. Mut hei, sovi Korkin ja Vihriksen kanssa illallinen, että päivään saadaan edes jonkinlainen älyllinen saareke.

(Kohtauksen henkilöt ja tapahtumat ovat puhtaan taloustieteellisen mielikuvituksen tuotteita.)

*

Blogin kuva: kuvakaappaus YLEn sivuilta.

Mainokset

One comment on “Talousnobelistin aamu

  1. Totta. Tuli mieleen: mihin taloustiede tarvitsee hallitusta, kun hallitus ei tarvitse taloustiedettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: