Jätä kommentti

Vihan vapauttava voima


Screen Shot 2017-09-26 at 18.31.48

Kun Saksan vaalien tulos selvisi, Jussi Halla-aho kommentoi äärioikeiston nousua: ”Ajat ovat muuttuneet. Ajattelu alkaa ehkä vapautua Saksassakin siitä historiallisesta taakasta, joka sillä on sodan jälkeen ollut.”

Kommentti provosoi suomalaista vasemmistoa ja maltillista keskusta-oikeistoa. Lausahduksen jälkeen mikään ei ole helpompaa kuin aloittaa kauhistelu ja todeta, minkälaisesta vapautumisesta tämä puoluejohtaja taas puhuu. Siis rasismin vakiinnuttamisesta, rajojen sulkemisesta, vieraan pelosta, palautusleireistä ja natseista parlamentissa. Päivittelyä voi säestää monen saksalaisen tuntemuksilla. ”Meidän pitäisi muistaa historiamme paremmin”, kuten yksi televisiossa haastatelluista tiivisti.

*

Kommentista löytyy myös provokaatiota tärkeämpi tunneulottuvuus. Se sisältää lupauksen vapautumisesta tai emansipaatiosta, kuten vasemmistoälyköt sitä ovat tavanneet kutsua. Vapautuminen on vahva viesti, ja perussuomalaiset näyttää tällä hetkellä olevan ainoa poliittinen voima, joka kykenee tarjoamaan suomalaisille vapautumisen huumaa. Monet puolueen nykyiset ja tulevat kannattajat tuntevat, että heillä on vihdoin oikeus sanoa mitä haluavat ja olla sellaisia kuin ovat. Jos musulmaanit, poliitikkoherrat tai viherpipertäjät vituttavat, niin sen saa sanoa ääneen ja hankkia samalla peukutukset niin netistä kuin sen ulkopuolelta.

Koska Halla-aho on älykäs poliitikko, hän asettelee sanansa pitäen mielessä vihan vapauttavan voiman. Hän ruokkii sitä enemmän tai vähemmän suoraan ja kerää poliittisen hyödyn tarkasti talteen. Kannattaa myös miettiä, kuinka lujalla kädellä hän on puhdistanut puolueensa. Hän tekee varmasti kaikkensa tuhotakseen irtioton tehneet siniset, jotka tosin jo nyt näyttävät uimataidottomilta purjehtijoilta, joiden alus on uponnut ja kapteeni herra ties missä.

Vapauden lupauksen siirtyminen persujen haltuun on kova paikka vasemmistolle. Siltä on nyt ryövätty yhteiskunnallisen muutoksen kannalta elintärkeä tunnevoima, joka on perinteisesti ollut lähes sen yksityisomaisuutta. Vapauden kaiho soi nyt väärässä suunnassa ja vaarallisin sävelin. Vasemmiston nykyinen puheenparsi tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja bisneksen vallan rajoittamisesta ei kykene tunnetasolla haastamaan oikeistoradikalismia. Perinteinen poliittinen oikeisto ja keskusta kykenevät vastaamaan siihen vielä heikommin.

*

Kuvattua kehitystä vastustaville voimille tarjoutuu kolme huonoa vaihtoehtoa.

Helpoin ratkaisu on kauhistella milloin Halla-ahon milloin jonkun hänen aseenkantajansa kovia puheita. Tämä pelaa suoraan oikeistoradikaalien laariin, koska se näyttää todistavan heidän perusolettamuksensa oikeaksi: Suomessa ei saa puhua kriittisesti vaikkapa nyt maahanmuutosta. Kuinka tunkkainen yhteiskunta! Media osallistuu peliin rakentamalla jokaisesta julkilausutusta typeryydestä skandaalin ja raportoimalla kauhistelun tunnontarkasti.

Vahvempi vaihtoehto on persujen poliittinen eristäminen. Vaikutukset ovat suunnilleen samantapaisia kuin ykkösvaihtoehdossa. Vapauden kaiho saa lisää polttoainetta, koska ”hiljentämisen lisäksi meidät halutaan myös eristää. Pitäkäämme siis kiinni vapaudestamme puhua suoraan ja menestykäämme ruotsidemokraattien tavoin!”

Kolmas optio tunnustaa tosiasiat ja pyrkii toimimaan tavalla, joka ei niin selvästi aja vastustajan asiaa kuin kaksi edellistä vaihtoehtoa. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä se tarkalleen ottaen voisi olla, mutta yksi asia vaikuttaa selvältä: oikeistoradikaalien voimien kanssa on pyrittävä keskustelemaan, keskustelemaan ja keskustelemaan.

Keskustelu ei merkitse heidän agendansa hyväksymistä vaan sen haastamista ja yritystä hukuttaa vihan tunnevoima keskustelun kymeen. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvat alkavat aktiivisesti keskustella siihen liittyvistä ongelmista ja ottavat näin ilmatilaa pois äärioikeistolta.

Kolmaskin vaihtoehto on täynnä riskejä. Se on myös vaikea toteuttaa ja vaatii henkistä kanttia. Keskustelun ylläpito voi kuitenkin olla vihan vapauttavan voiman hillitsemisen kannalta kaikkein viisain ratkaisu.


 

Blogin kuva: Yle/Markku Sandell

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: