Jätä kommentti

Väärien ajatusten kyttääjä


suspicion-tim-ernst

Väärien Ajatusten Kyttääjä eli vakki kykenee määrittelemään keskustelukumppaninsa yhden väärän ajatuksen tai jopa sanan perusteella. Vakki ei kuuntele vaan skannaa. Hän saa palkintonsa tunnistaessaan etsimänsä. Silloin hän on onnistunut tulkitsemaan keskustelukumppaninsa rasistiksi, suvakiksi tai, no, idiootiksi joka tapauksessa.

Vakkiuden hyvä puoli on demokraattisuus. Se ei katso älykkyyttä, sosiaalista asemaa, sukupuolta, maahanmuuton vastustamista tai kannattamista, lihansyöntiä tai homoutta. Sitä löytyy raksoilta, yliopistoista, ministeriöistä. Se on myös helppo tunnistaa toisista, hieman vaikeampi itsestään.

Ilmeisesti vakkius kytkeytyy joihinkin persoonallisuuden piirteisiin. Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että mitä suvaitsevaisempana ihminen itseään pitää, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän on vakki. Kaikkien vähiten vakkiutta näyttää löytyvän niistä, jotka eivät kuvittele olevansa muita suvaitsevaisempia ja tunnistavat myös itsessään taipumuksen väärien ajatusten skannaamiseen.

Vakkiuden huonot puolet ovat ilmeisiä. Löytäessään väärän ajatuksen vakki joko hyökkää tai puolustautuu, usein kumpaakin. Vakki on epäluuloinen. Hän ei oikein luota muihin kuin täysin samalla tavoin ajatteleviin. Joka tapauksessa hän tuhoaa aina mahdollisuuden aidolle keskustelulle. Vakin keskustelukumppani kyllästyy nopeasti, jos kykenee kuuntelemaan toisia ihmisiä ja ymmärtämään heidän lähtökohtiaan.

Suomalaista keskustelukulttuuria luonnehtii tällä hetkellä vakkiuden kaikkein tuhoisin muoto, vakki-idiotismi. Käsite kuvaa tilannetta, jossa kaksi eri suunnista tulevaa umpivakkia kohtaa toisensa. Vakki-idiotismille tyypillistä on, ettei keskustelu edes pääse alkuun, koska väärien ajatusten tunnistaminen tapahtuu jo ennen kuin kumpikaan avaa suunsa.

Vakki on kuitenkin surullinen hahmo, koska hän tuntee olonsa turvalliseksi vain omiensa parissa. Vakki tarvitsee ympärilleen samanmielisten heimon, oikeat ajatukset ja sanat. Oman heimon parissa voi kokea auvoista yhteisöllisyyttä ja vahvistaa vakkiuttaan, jotta voisi aina välillä kohdata tuon kovin pelottavan ulkomaailman.

Piirros: Tim Ernst Suspicion

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: