Jätä kommentti

Hyvä ruoka, parempi mieli


faffa_falafel_meze_salaatti

Tämä ei ole mainos vaan etnografinen havainto ruuan yhteydestä rasistiseen käyttäytymiseen.

Nousin junasta nälissäni ja suuntasin kohti lähintä Fafa’sia. Kuten monet tietävät, se tarjoilee välimerellistä ruokaa. Ei mitään kovin eksoottista. Paikkaa pyöritti silloin yksi tumma kaveri ja pari suomea puhumatonta neitoa.

Kohta sisään lampsi maalainen jätkäporukka, joista yksi oli ilmeisesti käynyt paikassa aikaisemmin. Muut kantasuomalaiset notkuivat epäluuloisina hänen perässään ja lausuivat muutamia painokelvottomia kommentteja, kun tajusivat, etteivät saa palvelua suomeksi.

Ilmeisen raskas taakka oli myös oman nimen sanominen tilausta jätettäessä. ”Mun nimeni tolle kuulu, saatana…” Myös häpeä siitä, että joutuisi selvittämään tilaustaan englanniksi oli käsin kosketeltava. Oltiin oudolla maaperällä, jossa epävarmuudesta kumpuava häpeä muuntuu niin helposti aggressiivisuudeksi.

Tilaukset kuitenkin tehtiin ja jokainen murahti nimensä. Sitten pöytään odottamaan ja meluamaan porukan vetäjälle, että ”miksi vitussa tänne piti tulla, oishan tossa ollu grillikin.”

Kohta nimet huudettiin murteellisella suomella, ja joka jätkä haki kiltisti annoksensa. Sen jälkeen pöytään laskeutui harras hiljaisuus, jonka vähän ajan kuluttua puhkaisi kommentti: ”Tää on muuten he-le-ve-tin hyvää!” Täydet suut mutisivat hyväksyntää.

Kun annokset oli vedetty, koko remmi korjasi huolellisesti jälkensä, palautti astiat ja käveli ulos. Joku heilautti kättään ja huudahti lujalla äänellä tiskin suuntaan kiitokset:

”Tullaan varmasti toistekin.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: