1 kommentti

Tampereen entinen yliopisto?


Kokous net uta

Lukuaika n. 3 min.

Jos tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden ääni ei kuulu Tampereen uuden yliopiston (T3) päätöksenteossa, käsissämme on kohta entinen yliopisto. Henkilöstön ja opiskelijoiden torstain (8.2) ulosmarssi heijasti tätä pelkoa ja oli samalla toiminnallinen vastaus siihen.

Moni media kehysti tilanteen valtataisteluksi. Se saattoi olla journalistisesti perusteltu näkökulma. Syntyneen kriisin syyt ovat kuitenkin syvemmällä kuin T3-hankkeen valtapeleissä – joissa yliopistomme johto tosiaankin taklattiin täysin sivuun.

Nyt korjataan satoa siitä, mitä viimeisen kymmenen vuoden aikana on kylvetty. On juostu opetus- ja kulttuuriministeriön perässä ja yritetty ennakoida, mitä meiltä seuraavaksi odotetaan, sen sijaan, että olisimme miettineet mitä itse haluamme. Ministeriön ja yliopiston epäterve suhde on säteillyt koko organisaatioon ja valunut osaksi monien arkistenkin kokousten ilmapiiriä. Niissäkin arvaillaan, mitä meiltä nyt mahdetaan haluta. Mihin asentoon tällä kertaa pitäisi asettua?

Tämä oman tahdon luovutus on yliopistouudistuksen ja jatkuvan rakenteellisen myllerryksen surullisin saavutus. Jokainen voi kuvitella, kuinka hyvin tällaisessa mentaalis-kulttuurisessa tilassa voidaan puolustaa oman organisaation etuja. Entä millaisen ympäristön se muodostaa luovalle, riskejä ottavalle ajattelulle ja tutkimukselle?

Ministeriössä ei tajuta sitä, millaisia seurauksia jatkuvalla rakennemuutoksella on ollut. Monet yliopistolaiset alkavat olla uupuneita. Väsyneet ja pelokkaat ihmiset ovat helppoja vallankäytön kohteita. Jos asiaa ajattelee hieman kyynisemmin, niin ehkäpä rakenteellisen kehittämisen pääinsinöörit ovat siihen pyrkineetkin. Yliopistoni on väsytetty ja peloteltu kypsäksi hyväksymään entistä syvemmälle tunkeutuva vieraan tahto. Johdonmukainen lopputulos olisi tosiaankin sellainen uuden yliopiston hallitus, jossa ei ole lainkaan tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden edustusta.

Ratkaisu olisi tosin onneton myös niiden kannalta, jotka sitä ajavat. Jos mainitut ryhmät siivotaan pois päätöksenteon ytimestä, yliopisto amputoi itsensä. Opiskelijoiden, tutkijoiden ja opettajien asiantuntemus ei välity päätöksentekoon niin sanotusti hevosen suusta. Työntekijöiden esineellistäminen ja vieraantumisen kierre jatkuvat. Kuvitteleeko joku, että näin luodaan – juuri niin! – innovatiivinen ja rohkeasti ajatteleva yliopistoyhteisö? Olisiko se ratkaisu, joka auttaa työyhteisöä löytämään luovuutensa, vahvuutensa ja potentiaalinsa?

Voi olla, että nyt kuljettu tie on ollut yliopistolleni ainoa mahdollinen, tiedä häntä. Tällä viikolla paljastunut ministeriön kiristys ja henkilöön menevä uhkailu ovat vain pieni osa poliittisten suhdanteiden sanelemaa kovaa vallankäyttöä. Ministeriö on kaiken aikaa painostanut yliopiston johtoa T3-hankkeen ratkaisuissa, mutta johto on myös varmaan ihan omakätisesti pelannut itsensä sivuun.

Olennaisin asia ei ole kuitenkaan syyllisten hakeminen tai yleinen viisastelu siitä, mitä olisi pitänyt tehdä. Tärkeintä on nähdäkseni sellaisen oman tahtotilan rakentaminen, jota torstain ulosmarssi vihdoin osoitti. Varsinaiset haasteet ovat edessä.

(Kirjoitin osan tekstistä monikon ensimmäiseen. Samastukoon ken haluaa.)

(Kuva: KokousNet.fi)

Mainokset

One comment on “Tampereen entinen yliopisto?

  1. Rahoitusmalliin liittyy keskeisesti tutkintokatot, jotka leikkaavat korkeakoulun saamaa rahoitusta. Ohjauksen mielivalta ilmenee siten, että tavoitteet tulevalle kaudelle päätetään ministeriössä niin lähellä kauden alkua, että opiskelijat on jo otettu sisään. Rahaa voi toki leikata, mutta valmistuneiden määrää ei voi nopeasti korottaa, kun opintoputkessa ei ole tarvittavia lisäopiskelijoita. Nyt pitäisi puhua määrätavoitteista itseasiassa kaudelle 2025-2029!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: