3 kommenttia

Hesari hallituksen juoksupoikana


teho_osasto_kaudet_1_6_38_disc (1)

Otsikko on kärjekäs mutta saman tasoinen kuin perjantain (2.3.) Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa: ”Soten kaatuminen jakaisi kansaa lisää”. Vaikka pääkirjoitukset eivät ole uutisjournalismia, niiltä voidaan odottaa punnittua, kriittistä ja tosiasioihin perustuvaa kannanottoa.

Katsotaanpa, millaisin keinoin lehti tarjoili mukavat aamukahvit Juha Sipilälle ja Petteri Orvolle.

  1. Ongelmia on aina –argumentti. Pääkirjoituksessa listataan joukko soten ongelmia mutta samalla todetaan, että ongelmia isoissa hankkeissa on aina. ”On hyvä muistaa, että täydellistä sote-mallia tuskin löytyy”, lehti kiteyttää. Samoilla perusteluilla voitaisiin ydinvoimalan rakentamista jatkaa, vaikka sen rakenteissa havaittaisiin vakavia turvallisuuspuutteita ja ydinvoimainsinöörit olisivat vetelät housuissa, että mitä hemmettiä tästä tulee. Lehden retorinen ratkaisu miedontaa sote-uudistuksen vakavat ongelmat kaikkien mahdollisten ongelmien vuolaaseen kymeen.
  2. Päätöksenteon kesto –argumentti. Pääkirjoitus toteaa, kuinka ”sote-uudistusta on valmisteltu nyt kymmenen vuotta”, ja jos se ei nyt toteutuisi, ”luottamus poliittiseen päätöksentekojärjestelmään saisi ansaitsemansa kolauksen”. Toisin sanoen: huonokin päätös kannattaa tehdä, jos sitä on valmisteltu kauan, koska poliittisen koneiston pitää säilyttää uskottavuutensa. Voisiko joku toimituksessa selittää, miten huonot ja jopa vaaralliset päätökset pelastavat luottamuksen poliittiseen päätöksentekoon? Voisiko olla mahdollista, että juuri soten rohkea kaataminen parantaisi luottamusta ennen kaikkea eduskuntaan, jonka kai pitäisi käyttää korkeinta valtaa maassamme?
  3. Hirveitä seuraa -argumentti. Pääkirjoituksen lopussa kerrotaan, että Suomen terveydenhoitojärjestelmä on eriarvoisuudessaan ohittanut jopa Yhdysvallat. Rohkenen epäillä tätä faktana esitettyä seikkaa. Mitä on mitattu, mihin asioihin kiinnitetty huomiota? Sen jälkeen pelotellaan lukijoita sillä, että jos sotea ei nyt hyväksytä, hyvinvointiyhteiskunta tuhoutuu ja kansan eriarvoistuminen jatkuu. Moni lukija varmaan ihmettelee sitä, mitä perusteita lehdellä on uskoa – sillä uskostahan tässä on kysymys – hallituksen lupauksiin eriarvoisuuden vähentymisestä. Ovatko ne noin naiiveja?

Miten muuten on arvoisa pääkirjoitustoimitus: jos joku teistä sattuisi tipahtamaan työttömäksi vailla vakuutusturvaa, kummassa maassa haluaisitte tänään sairastua vakavasti, Yhdysvalloissa vai Suomessa?

(Kuva: Teho-osasto, amerikkalainen televisiosarja. Blogi perustuu paperilehdessä julkaistuun pääkirjoitukseen.)

Mainokset

3 comments on “Hesari hallituksen juoksupoikana

  1. HS mainitsi yhtenä eriarvoisuuden kasvun perusteena työterveyshuollon erillisyyden mikäli sote kaatuu. Mutta työterveyshuoltohan erotettiin joka tapauksessa sotesta, josta syytä HS:n pääkirjoituksen argumentoinnilta putosi jo tältä osin pohja pois.

    Blogin otsikko – HS hallituksen juoksupoikana – on osuva. HS on jotakuinkin kaikissa asioissa hallituksen (tai ’nykyeliitin’) kiinteä liittolainen, propagandisti.

  2. Jos sote onnistuu köyhän hoidot jää hoitamatta. Onhan meillä nytkin valinnan vapaus mennä yksityiselle tai meidän nykyiseen hyvään yleiseen terveytden hoitoon. Aina olen saanut hoitoa ilman yksityistäkin.

  3. Hyviä pointteja. Ihan samoja asioita mietin itsekin tuota pääkirjoitusta lukiessani. Ihmetyttää myös, miksei Hesari kertonut selkeästi Ylen tavoin, että nimenomaan Helsingin kuntapoliitikot ovat Lepomäen sotekritiikin takana. Hesarin pääviesti sen sijaan tuntui olevan, että Lepomäki on ajatuksineen yksin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: