1 kommentti

Vihreää valoa vihapuheelle


hate

Kun valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä toimittaja Rebekka Härköseen kohdistuneesta uhkaavasta kirjoittelusta, hän näyttää tahtomattaankin vihreää valoa vihapuheelle.

Härkönen sai vihaviestiryöpyn niskaansa kirjoitettuaan turvapaikanhakijasta, joka viime vuonna yritti ottaa kiinni Turun puukottajaa. Härkönen pyysi valtakunnansyyttäjää selvittämään, voidaanko vihapuheesta aloittaa tutkinta ja mahdollisesti nostaa syyte laissa mainittuun yleiseen etuun vedoten.

Voi olla, että valtakunnansyyttäjä on ollut tilanteessa, jossa ei ole ollut mahdollisuutta toimia toisin. Kysymys on myös monimutkainen perustuslain sananvapauspykälän kannalta. Olivatpa tapauksen juridiset kiemurat millaisia tahansa, nyt tehty päätös rohkaisee vihapuhetta suoltavia entistä näkyvämpiin suorituksiin. Jonkin sortin ironiaa lienee se, että päätös itsessään muodostuu yhteiskunnalliseksi viestiksi, joka aivan taatusti koskettaa tuota ”erittäin tärkeää yleistä etua”.

Journalismin kannalta katsottuna tilanne osoittaa sen, kuinka kehnosti toimittajat ovat suojattuja vihapuheelta. Päätös heikentää journalistien työturvallisuutta, toimintaedellytyksiä ja viime kädessä myös lehdistönvapautta.

Poliisi käynnisti alun perin oma-aloitteisesti vihakampanjan tutkimisen kunnianloukkauksen ja laittoman uhkailun nimikkeillä. Ylen mukaan Härkönen itse halusi kuitenkin asiasta valtakunnansyyttäjän linjauksen ja luopui asianomistajakanteesta. Nähtävästi kanteen ajaminen myös kasvatti vihapuheen taakan liian suureksi.

Jos valtakunnansyyttäjä olisi ryhtynyt toimenpiteisiin, viesti olisi ollut koko lailla toinen. Se olisi osoittanut, että vihapuhe on nimenomaan yhteiskunnallinen ilmiö, ei yksittäisten hörhöjen masentavaa mielenmaisemaa. Näin vihapuhe olisi asettunut oikealle paikalleen. Toisenlainen päätös olisi myös rikkonut tuota hiljaisuuden ja reagoimattomuuden muuria, joka on vihapuheen paras kaveri – ja joskus pelottavampaa kuin itse vihapuhe.

(Kuva: EU Law Analyses. http://eulawanalysis.blogspot.fi/2016/10/a-tale-of-two-organs-hate-speech.html)

 

Mainokset

One comment on “Vihreää valoa vihapuheelle

  1. Olen samaa mieltä. Suomalainen oikeuslaitos ei tätä nykyä kykene puuttumaan toimittajiin (useimmiten naisiin) kohdistuvaan uhkailuun. Tapauksia on lukemattomia, jokainen journalisti tietää lähipiiristään vähintään yhden uhkailun kohteeksi joutuneen. Niin kauan kuin syytteitä ei nosteta eikä ketään tuomita, uhkailu ja häirintä tulee jatkumaan ja ikävä kyllä myös pahentumaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: