Jätä kommentti

Ministerin junttauslisenssi


cropped-Sanni-361Tampereen uuden T3-yliopiston väliaikainen hallitus on onnistunut kriisiyttämään korkeakoulujen yhdistymisprosessin todennäköisesti lainvastaisilla toimillaan. Sen sijaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) olisi yrittänyt rauhoittaa tilannetta viheltämällä rodeon poikki, se on asettunut tukemaan väliaikaisen hallituksen toimintaa.

Tällä hetkellä ministeriö on ainoa taho, joka voisi balansoida tilanteen ja katsoa, että yhdistymishankkeessa kaikkien osapuolien tahto tulee kuulluksi ja yliopistoyhteisön lain sille takaama autonomia toteutuu. Nyt ministeri Sanni Grahn-Laasosen ja kansliapäällikkö Anita Lehikoisen toiminta syventää kriisiä. OKM aiheuttaa pysyvää vahinkoa uudelle yliopistolle.

Ensinnäkin, OKM:n väliaikaiselle hallitukselle myöntämä junttauslisenssi ja hallituksen toiminta kasvattavat pelkoja yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen osaamisen alasajosta. Monet näiden alojen edustajat pohtivat tulevaisuuttaan T3:ssa. Suomen ykkössosiologin, akatemiaprofessori Pertti Alasuutarin turhautunut ulostulo on vain jäävuoren huippu. Monet tutkijanuralle aikovat tohtorit myös miettivät sitä, kannattaako T3:een sitoutua millään tavoin. Tätä on tavattu kutsua aivovuodoksi.

Toiseksi, sekä Tampereen yliopiston että Tampereen teknillisen yliopiston henkilökunta on ollut kovilla jatkuvan muutoksen keskellä. Tämä näkyy väsymyksenä ja haluttomuutena lähteä mihinkään ”osallistamismanöövereihin”, joissa annetaan vaikutelmaa henkilökunnan kuulemisesta. Älykkäät ihmiset kyllä tajuavat, että yliopistoa viedään suuntaan, jossa tutkijoilla ja opettajilla on entistä vähemmän sananvaltaa siihen, miten opetus ja tutkimus järjestetään.

Kolmanneksi, runnomalla kasattu T3 kasvattaa entisestään epäluottamusta Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston välille. Tämä tulee näkymään tulevaisuudessakin kaunaisuutena, tieteenalareviirien vartioimisena ja oman edun tavoitteluna. Tämä sotii suoraan yhdistymishankkeen ideaa vastaan. Pyrkimyksenähän on ollut rakentaa aidosti monitieteinen, kannustava yliopistoyhteisö.

Jokainen monitieteisiä tutkimushankkeita johtanut tietää, että hyvään lopputulokseen ei koskaan päästä sanelulla vaan toisten näkemysten huolellisella kuuntelemisella ja eri toimijoiden identiteettien kunnioittamisella.

OKM:n toiminta osoittaa sen, ettei siellä ymmärretä mitään monitieteisen, luovan ja vahvan yliopiston rakentamisesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: