Jätä kommentti

Suomi tarvitsee rohkeita ratkaisuja


a350-900_finnair_dec2014.jpgMinisterit, yritysjohtajat ja konsultit muistuttavat meitä kerta kerran jälkeen, kuinka Suomi tarvitsee rohkeita ratkaisuja ja eteenpäin kurottavaa ajattelua. Kun puhetta raapaisee syvemmältä, sana rohkeus muuttuu tsemppihorinaksi. Rohkeinta, mitä monet uskaltavat tehdä, on jatkuva puhe rohkeudesta.

Rohkeudessa on kyse valinnoista, jotka kantavat mukanaan psykologisia ja joskus myös sosiaalisia riskejä. Siksi pelko on usein rohkeuden seuralainen. Ihminen voi kuitenkin valita toimiako pelon ehdoilla vai sitä vastaan.

Pelon ehdoilla toimijat miettivät joka hetki, mikä on viisasta vaikkapa oman uran kannalta. He varovat sanomasta ajatuksia, joista voi olla haittaa itselle. He ovat usein tarpeeksi älykkäitä ja osaavat muotoilla sanottavansa siten, että mahdollisimman moni voi sen hyväksyä. He varovat ottamasta kantaa. Jos etiikka asettuu vasten systeemin toimintaa, se tukahdutetaan. Näin kieli ja teot asettuvat harmittomaan muottiin. Minuus sulaa rasvaksi, joka auttaa pyöriä pyörimään.

Sitten on ihmisiä, jotka menevät pelkoa kohden ja asettavat itsensä peliin. Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen päätti toimia etiikkansa mukaisesti ja vastustaa yhden ihmisen pakkopalautusta Finnairin koneella. Hän kieltäytyi istumasta niin kauan kuin palautettava olisi koneessa.

Videolta voi aistia Pennasen pelon tilanteessa, jossa hän tietää ottavansa valtavan psykologisen ja sosiaalisen riskin. Siksi jokaisen rohkeista ratkaisuista horisevan kannattaisi katsoa video ja miettiä rohkeuden olemusta.

Todella rohkeat ratkaisut saavat äänen värisemään. Joskus ne saavat itkun tulemaan. Niihin voi liittyä pinnan alla muhiva epävarmuus siitä, että olenko ihan totaalisen hullu. Rohkeat ratkaisut voivat herättää vihan tunteita, kun tietää häviävänsä yksinäisen kamppailun. (Pennanen otti riskin siinäkin mielessä, ettei hän todennäköisesti tiennyt, millä perustein pakkopalautus juuri tässä tapauksessa tehtiin.)

Aika moni Finnairin lennolla istunut kaiketi koki Pennasen toimivan eettisesti oikein, mutta pelko esti heitä menemästä mukaan. Olen myös melko varma, että jos edes viisi kanssamatkustajaa olisi toiminut sen mukaisesti, miten sisimmässään tuntevat, koneesta olisi poistettu vain pakkopalautettava ja häntä saattaneet poliisit. Tässä on piste, jossa henkilökohtainen rohkea ratkaisu alkaa muotoutua maailmaa muuttavaksi sosiaaliseksi toiminnaksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: