Jätä kommentti

Onko tästä miehestä pääministeriksi?


Touko-Aalto-syyskuu-2017-1-525x350

Helsingin Sanomat, Yle ja Seiska julkaisivat kuvan paidattomasta vihreiden puheenjohtaja Touko Aallosta, joka näyttää antavan käsipiiskaa jollekin miehelle tukholmalaisessa yökerhossa. Tämän seurauksena monet kysyivät sosiaalisessa mediassa: Onko tästä miehestä pääministeriksi?

Helsingin Sanomien haastattelussa Aalto selittelee tekemisiään. Hän vastailee hyvin. Hänen kanssaan on helppo olla samaa mieltä melkein jokaisesta asiasta. Paitsi yhdestä. Toimittajan kysyessä, onko tapauksesta haittaa julkisuuskuvalle, Aalto vastaa, ettei sen arvioiminen ole hänen asiansa.

Puolueen puheenjohtajan tehtävä on arvioida sitä, miten kuva hänestä ja samalla puolueesta muotoutuu julkisuudessa.

*

Aallon kuvat tipahtavat tilanteeseen, jossa Suomi on menossa seksuaalisuuden ja sukupuolen kannalta yhä moniarvoisempaan suuntaan. Ei tarvitse kuin ajatella Pride-tapahtumiin osallistuvien määrää tai sitä, kuinka avoimesti nuoret suhtautuvat erilaisiin seksuaalisiin asetelmiin. Toimittaja olisikin saattanut yhtä hyvin kysyä: ”Mitä hyötyä tästä on julkisuuskuvallesi?”

Seksuaalisuus on kuitenkin vain osa laajempaa yhteiskunnallista tilannetta, puolueen kannatuksen laskua ja puheenjohtajan nykyistä tunnemielikuvaa, jotka yhdessä määrittelevät myös tämän episodin poliittisen painon.

Aallon julkisuuskuvan keskeinen ongelma on se, ettei kukaan oikein tiedä, millainen mies hän on. Aalto on vetänyt puoluetta viime kesästä lähtien, mutta hänestä muistetaan lähinnä ”perheenjättämis-julkisuuden” saanut avioero, hieman transgressiivinen naisystävä ja nyt tämä pepun läpsiminen. Kun emotionaalinen tuntemattomuus, ikävä avioero ja flirttailu seksuaalisilla rajoilla lasketaan yhteen, saadaan summaksi tunnemielikuva, jota luonnehtii arvaamattomuus. Se puolestaan alkaa nakertaa toista tärkeää seikkaa, uskottavuutta.

Ihmiset elävät arvaamatonta poliittista johtajuutta pursuavassa maailmassa, jossa erilaiset uhat ilmastonmuutoksesta suurvaltojen välisiin ristiriitoihin näyttävän vain pahenevan. Tässä tilanteessa monet esittävät entistä hanakammin kysymyksen, millaiseen poliittiseen johtajuuteen he voivat luottaa.

Kuva: Ville-Veikko Mastomäki

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: