Jätä kommentti

Kolme kertaa elinkautinen


Screen Shot 2018-08-21 at 8.40.11Tämä bloggaus ei ole eräästä ajankohtaisesta liikkeestä, vaan kolmesta ihmisestä, julkisuudesta ja mediayhteiskunnasta. Yhteistä näille ihmisille on, että julkisuuden tuomioistuin on langettanut heille elinkautisen pahoista teoista.

Tuorein tuomituista on nimeltään Asia Argento, italialainen näyttelijä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hän on hiljentänyt seksuaalisesta hyväksikäytöstä syyttäneen miehen 330000 tuhannen euron maksuilla. Rikoksen vakavuutta lisää se, että Argento itse on näkyvästi osallistunut seksuaalisen häirinnän vastaiseen kampanjaan ja nimeltä mainiten osoittanut väärin toimineita. Julkisuuden tuomioistuin on erityisen ankara silloin, kun osoittautuu, että jonkun ihmisen moraali on ihmisen moraalia. Toisin sanoen: ristiriitaista ja inhimillistä.

Toisen tuomitun nimi on Kevin Spacey, yhdysvaltalainen näyttelijä. Useat mieskollegat ovat syyttäneet häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Näyttelijä ei ole itse kommentoinut syytöksiä, mutta kertonut hakeutuvansa hoitoon. Ennen arvostettu näyttelijä on nyt muuttunut jätteeksi. Sopimukset puretaan ja elokuvia ei esitetä. Tahriintumisen pelossa kukaan ei halua koskea häneen.

Kolmas tuomittu on Tukholman kaupunginteatterin entinen johtaja Benny Fredriksson. Julkisuuden tietojen mukaan Fredriksson johti laitostaan itsevaltaisesti ja antoi seksuaalisen häirinnän rehottaa, vaikka häntä pyydettiin siihen puuttumaan. Tilanne eskaloitui julkisuudessa viime talvena, ja Fredriksson erosi tehtävästään. Kolme kuukautta myöhemmin hän teki itsemurhan.

Mediayhteiskunnassa julkisuudesta on tullut muuntorangaistus juridisen rangaistuksen rinnalle. Median tuomio on usein ankarampi kuin varsinaisten tuomioistuinten. Fredriksson tullaan muistamaan nimenomaan johtamisen virheistä, sotkeentumisesta seksuaaliseen häirintään ja dramaattisesta itsemurhasta. Argento ja Spacey voivat tehdä mitä tahansa, mutta myös heillä mediayhteiskunnan – siis meidän – langettama elinkautinen pysyy.

Siksi tämä bloggauskin saastuttaa jakajansa.

 

(Kuva: ruutukaappaus Aamulehden nettiuutinen. https://www.aamulehti.fi/uutiset/metoo-liikkeen-keskushahmo-asia-argento-hiljensi-rahalla-syytokset-seksuaalisesta-hyvaksikaytosta-argenton-vaitetty-uhri-oli-17-vuotias-201147682/)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: