Jätä kommentti

Persujen rakkauskampanja


Screen Shot 2018-09-03 at 9.49.33Perussuomalaisten Jotain rajaa –kampanjan videot asettavat haasteen poliittisille vastustajille: pitäisikö heidän kamppailla rasismia vai rakkautta vastaan?

Tarkastelemani videon pääosassa on Jussi Halla-aho. Hän ei sano sanaakaan. Hän istuu hotellihuoneen vuoteella, katsoo ikkunasta avautuvaa aamua, vetää verhot syrjään ja hymyilee kevyesti. Hän puhuu puhelimeen, pukeutuu ja pyöräilee töihin vallan käytäville. Illalla työ jatkuu tietokonetta näppäillen. Musiikki luo sävyjä. Lyhyet sloganit lomittuvat kerrontaan: ”Olemme puolemme valinneet. / Olemme suomalaisten puolella. / Me olemme rohkeita. / Rohkeutta on puolustaa suomalaisia. Meidän täytyy asettaa / … JOTAIN RAJAA:” Loppukuva on Hollywoodia, jossa Halla-aho huuhtelee kasvonsa ja katsoo itseään peilistä.

Video on ajatuksellinen, pikemminkin syvä kuin nopea. Se rakentaa ”Mestarista” tunnemielikuvaa pohtijana, joka katsoo suomalaiseen todellisuuteen, vetää hiljaa mielessään johtopäätöksiä ja lähtee vaikuttamaan. Video ei ole pois sulkeva vaan mukaan ottava, ja siinä on rakkauden elementti: pidämme huolen omistamme. Sen lisäksi meillä on oikeus sanoa, mitä koemme ja ajattelemme. Me puolustamme itseämme ja vedämme rajan itsemme ja ulkomaailman välille. Tämä persujen #metoo-kampanja vapauttaa ja voimauttaa. Se lopettaa hiljaisuuden ja suomalaisen ruumiin rajojen loukkaamisen.

Suomessakin tunnettu feministi ja rasismin tutkija Sara Ahmed on kirjoittanut suorakatseisesti siitä, kuinka juuri rakkaus kuuluu äärioikeiston keskeisiin tunnemielikuviin. Yksi osa sitä on omien suojelu ja heistä huolehtiminen. Voimme kenties auttaa muita, mutta vasta sitten, kun olemme saaneet oman happinaamarin kasvoillemme. Kaikkein läheisimmät ihmiset ovat loppupeleissä aina myös rakkaimmat ja tärkeimmät – hyvin tuttua populistista ja konservatiivista retoriikkaa, vahvaa sellaista.

Rakkauden tunnemielikuva on paha haaste perussuomalaisten poliittisille vastustajille, jotka ovat keskittyneet kauhistelemaan puolueessa muhivaa rasismia. Monen perussuomalaisia äänestävän mielessä syytös on epäoikeudenmukainen ja alkaa rakkauden sanomaa vasten kuulostaa, niin, leimaamiselta ja vihapuheelta. Siksi kampanja puhuu ihmisen rohkeudesta olla juuri sitä mitä on. Poliittisten vastustajien halu sulkea perussuomalaiset ulos ja leimata heidät rasisteiksi voi johtaa puolueen ja siinä piilevän rasismin voimaantumiseen. Epäoikeudenmukaisuuden tunne liimaa ihmisiä hyvin yhteen.

Persujen vastustajien keskeinen ongelma ei siis olekaan se, miten osoittaa puolueen pahuus, rasistisuus, epäinhimillisyys tai konservatiivisuus. Kyse on paljon rankemmasta haasteesta. Miten vastata Jotain rajaa –kampanjan myönteisiin tunnemielikuviin ihmisen oikeudesta pitää huolta omistaan, suojella rajojaan ja sanoa mitä haluaa.

Miten kamppailla rakkautta vastaan?


 

Kuva: Kuvakaappaus Jotain rajaa -videosta.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: