Jätä kommentti

Yliopistovallan alennusmyynti


plato

Teknologiateollisuus panosti uuden T3-yliopiston säätiön pääomaan 50000 euroa. Mitä se on saamassa pörssiyhtiön johtajan kuukauden palkalla?

Teknologiateollisuuden asiaa lobbaavan säätiön hallituksessa istuu kahdeksan miestä, joihin kuuluvat JT Bergqvist, Matti Sommarberg ja Jaakko Hirvola. Heistä Bergqvist on T3-yliopiston väliaikaisen hallituksen varapuheenjohtaja. Samainen hallitus nimitti viime viikolla Sommarbergin dekaaniksi uuteen johtamisen ja talouden tiedekuntaan. Hirvola puolestaan kuuluu komiteaan, joka tekee ehdotuksen T3:n tulevan hallituksen jäsenistä. Hän on myös Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja.

Teknologiateollisuus hankki taskurahoillaan kelpo siivun valtaa yliopistoyhteisössä, jonka pääosin julkisista varoista kerätty budjetti on useita satoja miljoonia euroja. Operaation jälkeen teollisuus kykenee vaikuttamaan yliopiston julkisen rahoituksen suuntaamiseen sekä tutkimuksen ja opetuksen suuriin linjoihin. Vaikka otettaisiin huomioon teknologiateollisuuden aikaisemmat sijoitukset Tampereen teknilliseen yliopistoon (TTY), diili on erittäin hyvä.

Teollisuuden pyrkimys osallistua T3:n päätöksentekoon on kuitenkin vain yksityiskohta isommassa prosessissa. Sen pääsyn vaikuttamaan on mahdollistanut T3:n väliaikaisen hallituksen toiminta, joka herättää kritiikkiä ja voimattomuuden tunteita Tampereen entisen yliopiston (TAY) henkilökunnassa. Moni työntekijä kokee olevansa vailla vaikutusmahdollisuuksia samalla kun arvelee, mikä mahtaa olla seuraava väliaikaisen hallituksen työntekoa hankaloittava keksintö – anteeksi – innovaatio. Tai kuten eräs kokouksen vetäjä äskettäin kuittasi: ”Tällaisessa yliopistossa nyt elämme, eikä sille kukaan mitään voi.”

TAY ei kuitenkaan ole uhri, vaikka jotkin sen johdosta ehkä sellaiseksi haluavat heittäytyä. Opetus- ja kulttuuriministeriön lietsomassa rakennemuutoskiimassa TAY itse aloitti kymmenisen vuotta sitten pelin, jonka härskimmät ja kyynisemmät pelurit näyttävät nyt voittavan. Vaikka teknillinen yliopisto oli pienempi ja alussa vastahakoisempi osapuoli, se oli kovempi neuvottelija ja osasi käyttää poliittisia suhdanteita hyväkseen. Erinäisten vaiheiden ja ministeriön suoran painostuksen jälkeen aloite kirposi yhä enemmän TAY:n käsistä. Kenties Kalevankaankaan väki oli myös vähän naiivia porukkaa verrattuna Hervannan suorakatseisiin insseihin.

TAY:n nykyinen hallitus ja rehtoraatti menettivät otteen lopullisesti. He eivät pysty, halua tai uskalla puolustaa oman yliopistonsa keskeisiä arvoja. Niistä tärkeimmät ovat yliopiston autonomia ja henkilökunnan mahdollisuus toimia vallan ytimessä, uuden yliopiston hallituksessa. Ironista on, että TAY kyllä voitti kamppailun yliopiston nimestä, mutta näyttää häviävän mahdollisuuden vaikuttaa painonsa ja perinteensä edellyttämällä tavalla uuden yliopiston toimintaan.

Pitäisikö tämä skandaali ja tabu sitten keskustella julkisesti läpi? En tiedä. Ainakin TAY:n väistyvä johto on omilleen selityksen velkaa. Ehkä virheistä voidaan myös oppia jotain, kun mietitään, miten tulevaisuudessa kyetään puolustamaan nyt pahoja lommoja saanutta yliopiston autonomiaa.

Avoin kysymys on, miten T3:n tuleva hallitus ja rehtoraatti suhtautuvat siihen mentaalisen tuhoon, minkä uuden yliopiston runnominen on aiheuttanut etenkin yhteiskunta- ja humanististen tieteiden parissa. Jos ne jatkavat väliaikaisen hallituksen lain reunalla hoipertelevia menettelytapoja, pitävät henkilökuntaa pimennossa, tarjoavat näytösluonteista osallistumista ja myyvät yliopiston autonomiaa ulkopuolisille tahoille, nykyinen kriisi syvenee syvenemistään.

Kuva: Platon ja matematiikan kauneus. https://bigthink.com/errors-we-live-by/why-did-plato-think-mathematical-beauty-would-make-us-better-people.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: