Jätä kommentti

Laskevan tuolin dramaturgia


Screen Shot 2018-10-06 at 17.03.53Laura Huhtasaari voi olla Ylelle kiitollinen siitä, kuinka paljon mediatalo suo parhainta katseluaikaa hänelle ja hänen puolueelleen. Perjantain lähetyksessään Sannikka & Ukkola olivat suorastaan ylenpalttisia. He antoivat Huhtasaarelle tilaisuuden puhutella kannattajiaan ja todistaa taas kerran, kuinka valtamedia on perussuomalaisten vastainen salaliitto.

Kaikki tiivistyy laskevan tuolin dramaturgiaan.

Haastateltavat istutetaan ohjelmassa tuoliin, jonka korkeus on säädettävissä. Jos haastateltavan vastaukset eivät tyydytä suoran lähetyksen ”takahuoneessa” istuvaa raatia, sillä on mahdollisuus laskea haastateltavaa alemmas. Psykologisesti efekti on murhaava.

Keksintö sopii aikaamme, jossa ihmisiä nöyryytetään mediassa mitä moninaisimmilla tavoilla. Joku varmaan ajattelee, että tuoli on vain viihdettä. Häneltä voi kysyä, miltä tuntuisi istua puolustamassa omaa asiaa suorassa lähetyksessä istuimen laskiessa alta. Raati voi siis puuttua haastateltavan ruumiilliseen koskemattomuuteen, mikä näyttää jossain muualla kuin Ylen studiossa olevan yhteiskunnallisia liikkeitä alulle paneva voima.

Huhtasaaren ruumiin korkeutta sääteli tällä kertaa armoton all male panel. Ukkolakin huudahti innoissaan, kuinka tuolia ei voi enää laskea, koska ”maan pinta tulee vastaan”.

Näin muodostui ”Huhtasaari vs. koko muu ohjelma” -asetelma, joka satelee suoraan perussuomalaisten poliittiseen laariin. Ohjelman perusteella perussuomalaisten on helppo toistaa hokemaa valtamedian puolueellisuudesta. Tosin lähetyksen tendenssimäisyys loukkaa myös niitä, jotka inhoavat Huhtasaarta mutta vaativat ajankohtaisohjelmalta laatua ja älykästä kritiikkiä.

Laskeva tuoli ei pelkästään mitätöi Huhtasaarta. Se tarjoaa hyvin konkreettisen tunnemielikuvan erityisesti niille suomalaisille, jotka kokevat olevansa alimmista alimpia. Veikkaan, että aika monet kykenevät samastumaan ja tuntemaan myötätuntoa Huhtasaarta kohtaan. Juontajan ja raadin poliittisesti naiivit vaatimukset anteeksipyynnöstä ärsyttävät monia perussuomalaisten kannattajia: ”Kenen tässä, helvetti soikoon, pitäisi pyytää anteeksi!”

*

Huhtasaari on käyttökelpoinen mutta hieman naiivi puolueen soturi. Hän luultavasti uskoo asiaansa, mikä tuo olemukseen vakuuttavuutta mutta samalla ripauksen poliittista arvaamattomuutta. Nyt käsitelty episodi kuuluu viimeksi mainittuun kategoriaan, jonka poliittisen hyödyn perussuomalaisten spinnarit yrittävät rahastaa viimeiseen lanttiin. He kysyvät, miten käyttää jatkossakin hyväksi itseään kriittisenä pitävän median hölmöyttä tavalla, joka maksimoi näkyvyyden ja tuottaa puolueen ideologiaa ja rivejä vahvistavan emotionaalisen vasteen.

Kuva: Yle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: