Jätä kommentti

Riitelin vaimoni kanssa ilmastonmuutoksesta


Ilmastonmuutos

Oli tavallinen lauantai. Joimme aamukahvia. Emme alkaneet riidellä kotitöistä, rahasta tai piintyneistä tavoistamme. Onnistuimme kehittämään riidan ilmastonmuutoksesta. Kammottavan lämmin lokakuun aamu herätti kummassakin ahdistusta, jolla sitten aloimme mätkiä toisiamme.

Ilmastonmuutos oli tunkeutunut kummallisella tavalla osaksi parisuhdettamme. Se rikkoi ikävästi yhden viikkomme mukavimmista hetkistä. Se yritti saada meidät kuuntelemaan.

Jos oikein ymmärsin, ilmastonmuutos halusi sanoa meille seuraavat asiat:

  1. Älkää torjuko ahdistuksianne ja pelkojanne. Antakaa niiden tulla arkeenne ja vaikuttaa toimintaanne. Jakakaa niitä. Keskustelkaa, väitelkää ja riidelkää ilmastonmuutoksesta mahdollisimman paljon, myös perheen sisällä. Luopukaa ajatuksesta, että lapsia pitää jotenkin suojella tosiasioilta. Huomatkaa, ettette silloin suojele lapsianne vaan itseänne. Antakaa lapsillenne turvallisuuden tunne toimimalla ja luopumalla jostain lastenne tulevaisuuden hyväksi.
  2. Älkää luottako poliitikkoihin vaan politisoitumiseen. Ilmastonmuutos on jo jäänyt irtisanomissuojasta riitelyn jalkoihin. Näin poliitikot ja politiikka toimivat. Politisoikaa itse ilmastonmuutos tavalla, joka saa ihmiset lähtemään kaduille ja vaatimaan päättäjiä tekemään asialle jotain. Katsokaa, ettei kansalaisoikeuksianne rajoiteta ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkakuvien avulla. Verkostoitukaa, verkostoitukaa ja verkostoitukaa. Pyrkikää globaaliin liikkeeseen. Ottakaa aluksi vaikkapa Berliini ja New York.
  3. Seuratkaa, miten media käsittelee asiaa, ja rakentakaa omia julkisuuksianne. Vaatikaa medialta ilmastonmuutoksen seurantaa tavalla, joka kertoo, että kysymys on ennen kaikkea yhteiskunnallisesta ongelmasta. Luonto kyllä kestää ilmastonmuutoksen ja osaa sopeutua siihen. Ilmastonmuutos itsessään on luonnon sopeutumista. Sen sijaan demokraattisen yhteiskunnan rakenteet eivät nykymenoa kestä. Jos lämpenemistä ei saada pysäytettyä, kamppailu elinkelvollisista maapallon osista kiihtyy ja johtaa ennen näkemättömiin inhimillisiin katastrofeihin ja myös totalitarismin nousuun.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: