Jätä kommentti

Epäpoliittisen taloustieteen renessanssi


Rahaa

Tällä viikolla Helsinkiin avatun taloustieteen opetus- ja tutkimusyksikön (GSE) professorit Otto Toivanen ja Hannu Vartiainen oikovat haastattelussa (HS 24.10., A26) tieteenalaansa liittyviä harhaluuloja. Yksi sellainen heidän mukaansa on, että taloustiede on poliittista.

Samaan aikaa yksikön taustavoimiin kuuluva nobelisti Bengt Holmström antaa tieteenalan arvovallalla lausuntoja, joissa hän ottaa suoraan kantaa päivänpoliittisiin kysymyksiin. Irtisanomislakoista harmistuneena hän muun muassa sanoo, että ulkomailta tuleville pitää maksaa huonompaa palkkaa kuin suomalaisille. ”Se diili kelpaa heille.” Hänen mukaansa ammattiyhdistysliike pitää tarvittaessa pakkokeinoin laittaa hyväksymään työehtojen heikennykset.

Toivanen ja Vartiainen edustavat haastattelussaan kantaa, jonka mukaan tutkimustiedon suhde politiikkaan on ulkoinen. Tällöin tieto itsessään on epäpoliittista, objektiivista tutkimustietoa, jota sitten voidaan käyttää hyväksi poliittisessa päätöksenteossa. Tutkiminen sinällään ei ole poliittista. Tätä arkijärkistä käsitystä myös journalismi hanakasti toistelee.

Vaihtoehtoisen käsityksen mukaan tutkimuksen, tiedon ja politiikan suhde on sisäinen. Silloin tutkimus itsessään on jo lähtökohtaisesti politisoitunutta, koska esimerkiksi se, mitä tutkitaan on paitsi tieteellinen myös yhteiskunnallinen ja siten poliittinen valinta. Nykyiset strategisen tutkimuksen rahoitukset ovat tästä hyvä esimerkki. Rahoituksen saamisen ehto on tutkimuksellisesti ja poliittisesti tyydyttävän hankesuunnitelman laatiminen. Näin politiikka valuu tutkimuksen kaikkein tärkeimmälle alueelle eli osaksi tutkimusongelmien muotoilua.

Itse asiassa koko GSE:n perustaminen on ollut poliittinen operaatio ja asettuu väistämättä osaksi Juha Sipilän hallituksen yrityksiä paikata tiedepolitiikkaansa. Nobelistin kannanotot taas muodostuvat vastalahjaksi hallituksen kovia kolhuja kärsineelle talouspolitiikalle.

Nobelisti on varmaan selvillä tästä tilanteesta ja roolistaan siinä. Toinen vaihtoehto on, ettei hän ymmärrä asetelmaa. Kummassakin tapauksessa – taloudellista metaforaa käyttääkseni – hänen tieteellinen pääomansa muuntuu pikavauhtia poliittiseksi pääomaksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: