Jätä kommentti

Journalismin kaksoissidos


Screen Shot 2018-12-22 at 9.33.04Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi (HS 22.12) kirjoittaa siitä, kuinka faktapohjaisessa journalismissa ”ei ole sijaan kompromisseille”. Hän unohtaa kuitenkin mainita, että myös vastuullisen journalismin faktat ovat monien kompromissien lopputulos.

Kirjoituksen taustalla vaikuttaa kuluneen viikon journalistinen skandaali, kun Der Spiegelin luottotoimittaja Claas Relotius paljastui huijariksi. Tapaus on laittanut monet toimitukset pohtimaan entistä tarkemmin työprosessejaan.

Työprosessin sääntöjen noudattamisen ajatellaan takaavan sen, että journalismi on totta. Näitä ovat esimerkiksi vastakkaisten kantojen esittämisen periaate, kuvankäsittelyä koskevat säännöt, faktalähteisiin nojautuminen, suorien sitaattien muuntelukielto ja journalistin pidättäytyminen omien tarinoiden rakentelulta.

Kuten monet tietävät, esimerkiksi kuvankäsittelyä koskevat säännöt ovat kuitenkin monien kompromissien tiivistymiä. Vaikka journalisti pitäisi uutiskuvan mahdollisimman koskemattomana, hän ei vapaudu valokuvan totuutta koskevilta ongelmilta. Valokuvatutkimuksessa tuskin on toista niin kiisteltyä kysymystä kuin se, millä ehdoin valokuva esittää todellisuutta oikein. Sama pätee muuttujat muuttaen tekstiin.

Kysymys ei silloin ole ”kompromissittomuudesta” vaan siitä, kuinka hyvin journalisti on tietoinen oman uutistyönsä ehdoista ja sen tuottaman totuuden rajoista. Kamppailussa valejournalismia vastaan tämä näkökulma helposti unohtuu ja sääntöjen mukaan tehty uutinen näyttäytyy kyseenalaistamattomana totuutena.

Journalismin pitäisi siis saman aikaisesti huolehtia sekä omien työprosessiensa sääntöjen noudattamisesta että suhteellistaa niiden tuottaman kuvan totuudenmukaisuus. Kovin helppoa tällaisessa kaksoissidoksessa ei ole toimia. Mutta kuka antoi luvan olettaa, että vastuullisen journalismin tekeminen olisi helppoa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: