Jätä kommentti

Jussi Halla-aho ja vihan tunnetalous


racismPerussuomalaisten vaalivideo, eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmedin pahoinpitely ja Timo Soiniin kohdistunut aggressio ovat osoituksia yhdestä ja samasta asiasta. Viha voi hyvin. Sitä ruokitaan ja kierrätetään. Tämä ei ole sattuma. Viha on Jussi Halla-ahon poliittinen strategia, johon kuuluu myös aggressioiden muodollinen tuomitseminen. Todellisuudessa hän kysyy: miten voisin käyttää tätä kaikkea vihaa hyväkseni?

Halla-aho tajuaa erinomaisesti, ettei vihan etumerkillä ole väliä. Häntä hyödyttävät sekä oman puolueen piiristä kumpuavat aggressiot että näitä purkauksia kohtaan suuntautuvat niinikään vihaa säteilevät reaktiot. Vihan tunnetaloudessa hän on aina voittaja, koska yhteiskunnallisen epävakauden lisääminen sopii hyvin hänen yrityksiinsä asemoida itsensä politiikan ulkopuolelta tulevaksi ”mestariksi”, pelastajaksi.

Viha ei ole ilmestynyt tyhjästä. Se on muhinut hiljaa poliittisessa tiedostamattomassa, mutta noussut esiin ja vahvistunut oikeistopopulistisen liikehdinnän myötä. Vihasta on tullut avoimempaa. Nyt se leviää sosiaalisen median sanoista toiminnaksi kaduille.

Jokseenkin oireellista on, että Soini joutui kokemaan fyysisen väkivallan juuri siitä suunnasta, jota hän omassa puolueessaan aikoinaan suojeli. Sen lisäksi, että hän hävisi puolueensa , hänet laitetaan nyt osaksi Halla-ahoa hyödyttävää vihan tunnetaloutta. Voiko Soinia enää täydellisemmin nöyryyttää!

*

Tarkkailkaa Halla-ahon viestintää. Pieniä ylimielisiä hymyjä silloin, kun hän joutuu kohtaamaan toimittajan ennakoitavissa olevat kysymykset. Väkivaltaa vähätteleviä sanavalintoja. Muiden poliitikkojen yläpuolelle asettumista. Passiivisaggressiivista, hallittua esiintymistä. Katsetta, jonka hän kohdistaa oman puolueensa niin rasittavan tyhmiin mutta tuiki tarpeellisiin vihan lietsojiin.

Vihan tunnetaloutta vastaan on hankala kamppailla. Mutta yksi asia on varma: jokainen avoimen vihamielinen reaktio antaa lisää polttoainetta Halla-ahon kampanjalle. Jokainen isoilla otsikoilla julkisuuteen saatettu provokaatio hyödyttää häntä. Kenties muuta keinoa ei ole kuin tarjota inhimillinen poliittinen vaihtoehto ja pysyä rauhallisena kaiken vihan keskellä. Vastata vihaan hyvällä – suvereenisti, rohkeasti ja näyttävästi.

Kuva: https://www.coe.int/en/web/portal/-/unrelenting-rise-in-xenophobic-populism-resentment-hate-speech-in-europe-in-2017

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: