Jätä kommentti

Politiikan journalismin itseamputaatio


Täysistunto_7L7A1487pKuuntelen kovatasoista paneelia, jossa istuvat Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, InnoLAbin johtaja Mari K. Niemi, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ja entinen Ylen uutispäätoimittaja, nykyinen työelämäprofessori, Atte Jääskeläinen. Keskustellaan otsikolla Media ja vaalien kevät.

Jokainen heistä on enemmän tai vähemmän kyllästynyt politiikan journalismiin. Niemi tiivistää jotenkin tähän tapaan: kun avasin television, tuntui kuin olisin siirtynyt 1980-luvulle. Muut säestävät omilla argumenteillaan.

Koska yleisönä on mediatutkimuksen ammattilaisia, sanomiset varmaan virittyvät sen mukaan. Silti panelistien väsymys ja kriittisyys panee miettimään. Jokainen heistä on tai on ollut asemassa, jossa on voinut aidosti vaikuttaa siihen, miten politiikasta tämän maan mediassa keskustellaan. Ovatko he osa ongelmaa? Jokaisella olisi varmaan vastaus, mutta koska aika paneelissa loppuu kesken, emme pääse syvemmälle.

*

Veikkaan, että yksi syy väsymykseen on politiikan journalismin jämähtäminen järjestelmäpolitiikan lähes ritualistiseen raportointiin ja kyvyttömyys kohdata laajempaa poliittista todellisuutta. Saamme vuodesta toiseen seurata samoja kuvioita, joissa keskeisiä toimijoita ovat eduskunta, puolueet, hallitus, ministerit ja kansanedustajat. Politiikan journalismi sulkee itsensä peliin, jossa ”setä eduskunnat” selittävät meille politiikan käänteitä kuin urheilutoimittajat pelin kulkua.

Järjestelmäpolitiikan raportointi on tärkeää. Keskittyminen pelkästään siihen sulkee kuitenkin pois sen tosiasian, että politiikka on paljon muuta. Hyvin monet yhteiskunnan alueet ovat enemmän tai vähemmän poliittisia, jopa politisoituneita. Voisi olla kiinnostavaa lukea juttua siitä, millä tavalla urheilu, sukupuoli, taloustiede, pankit tai vaikkapa yliopistot ovat poliittisia yhteiskunnan toiminnan lohkoja. Tästä näkökulmasta vaikkapa #metoo-liike olisi viime vuosien aikana voinut olla politiikan journalismin raportoinnin ydinalueita.

Ylimalkaan politiikan journalismi laajenisi ja muuttuisi kiinnostavammaksi, jos se ottaisi tehtäväkseen raportoida, miten perinteisesti epäpoliittisina pidetyt ilmiöt voivat olla hyvin poliittisia. Minulla olisi ehdotus tällaisen ohjelman tai palstan nimeksi: Ulkopolitiikkaa.

*

”Media ja vaalien kevät” -paneelikeskustelu oli osa Suomen Akatemian Media ja yhteiskunta -tutkimusohjelman avajaisseminaaria Finlandia-talossa 9.-10.2019.

Kuva: Eduskunnan tiedotus.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: