Jätä kommentti

Tampereen yliopiston uudet arvot


Screenshot 2019-05-13 at 15.56.13

Tampereen uudessa yliopistossa keskustellaan arvoista, joiden toivotaan viitoittavan tiedeyhteisömme tien kohti tulevaisuutta. Yhden hengen työryhmäni ehdottaa yliopistomme uusiksi arvoiksi seuraavia.

Luottamus. Tampereen yliopisto rakentaa luottamusta kohtelemalla työntekijöitään ja opiskelijoitaan arvokkaina yksilöinä ja osaajina eikä valtakamppailun välineinä tai hallinnollisina pelinappuloina.

Rehellisyys. Tampereen yliopisto arvostaa rehellisyyttä ja avoimuutta. Jos rehellisyys katoaa, luottamus katoaa saman tien.

Kriittisyys. Tampereen yliopisto arvioi kriittisesti aiemman tutkimuksen tuloksia, yhteiskuntaa ja myös tiedeyhteisönsä toimintaa. Kriittisyyden mitta ei ole periaatteellinen mahdollisuus kritisoida vaan se, kuinka paljon tiedeyhteisön jäsenet faktisesti käyttävät järkeään julkisesti.

Kunnioitus. Tampereen yliopistoyhteisön jäsenet kunnioittavat toisiaan. Jäseniä ei puhutella kuin lapsia konsulttien ikiomalla waukielellä. Sellainen aliarvioi ajattelun ammattilaisten älykkyyttä.

Omanarvontunto. Tampereen yliopisto asettaa itse omat haasteensa. Omanarvontuntoinen toimija ei koko ajan valmistaudu vastaamaan ulkopuolisten tahojen vaatimuksiin.

Demokratia. Tampereen yliopistossa opiskelijoilla, tutkijoilla, opettajilla ja heidän työtään avustavalla henkilökunnalla on aito mahdollisuus vaikuttaa yliopiston päätöksenteossa.

Avarakatseisuus. Tampereen yliopisto ei vain tue vaan myös etsii erilaisuutta. Mitä paremmin tutkimuksellinen yhteisö sietää poikittaista, kummallista ja hankalaa ajattelua, sen paremmin se kykenee luomaan jotain uutta.

Rohkeus. Tampereen yliopisto ei pelottele työntekijöitään ja opiskelijoitaan linjajohtamisen passiivisiksi alamaisiksi. Yliopisto palkitsee yhteisönsä jäseniä ajattelun ja toiminnan rohkeudesta.

Totuus. Tampereen yliopistossa tutkimuksen ja opetuksen keskeinen päämäärä on tavoitella totuutta ja olla samalla selvillä siitä, millaisiin valta-asetelmiin totuus väistämättä kietoutuu.

Rakkaus. Rakkaus ja intohimo tietoon ja tietämiseen kukoistavat Tampereen yliopistossa. Jos ne katoavat ja tilalle astuu brändin rakentaminen, niin yliopistosta tulee vain “kumiseva vaski tai helisevä symbaali”.

Kuva: Tampereen yliopiston pääsivu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: