Jätä kommentti

Darude, Sebastian ja silmien sulkeminen


darusde

Ville Virtanen (Darude) ja Sebastian Rejman vastaavat Helsingin Sanomien (13.5.) haastattelussa siihen, miksi he eivät Aki Kaurismäen tai Krista Kososen tapaan ole halukkaita boikotoimaan Euroviisuja. Jätkät eivät halua puuttua Israelin politiikkaan, koska: ”Jos sanoo johonkin suuntaan jotain, pyllistää toiseen suuntaan.”

Niinpä.

He tietävät, mistä laulavat. Kilpailubiisi (Look Away) kevytmoralisoi niitä, jotka kääntävät katseensa pois maailman ongelmista. Jätkät opettavat omalla esimerkillään, että ongelmista pitää olla huolissaan. Niille ei kuitenkaan kannata antaa nimeä, aikaa ja paikkaa, koska silloin voi tarjota persettä väärään suuntaan.

Vaikka jätkät eivät halua nimetä ongelmia, he kuitenkin ilmoittavat, että biisi on kantaaottava. Näin he vievät esteettisen näkemyksensä tasolla, joka olisi saanut filosofi Immanuel Kantinkin hämmennyksen valtaan. Jätkien saavutusta voisi kutsua puhtaan muodon estetiikaksi, joka ei sotkeennu vääryyksien likaiseen arkeen.

Vielä arvoituksellisemmaksi puhe muuttuu, kun jätkät sanovat, että kukin voi tulkita biisin omalla tavallaan. Voin siis vapaasti valita, mistä silmien sulkemisesta biisi kertoo. Fiiliksistä riippuen se voi olla holokausti, ilmastonmuutos tai vaikkapa Israelin valtion apartheid-politiikka. Viisukaksikko siis ottaa mutta samalla ei ota kantaa – ja tavalla, joka sopii kaikenlaisten poliittisten suuntausten ja ideologioiden tarpeisiin.

Sen jälkeen lukija saa tehdä tuttavuutta ilmastokeskustelusta tuttuun ”yksin emme voi mitään” -väistöargumenttiin: ”Jos Suomi olisi yhtenä euroviisumaana jättäytynyt pois, en tiedä olisiko se valitettavasti vaikuttanut yhtään mihinkään.”

Ehkä toimittaja tuntee sen verran sääliä, ettei esitä ilmeistä jatkokysymystä: ”Mikä siis on asia, johon ette voi vaikuttaa?”

Lopuksi jätkät todistavat uskoaan:

”Uskon rehellisesti siihen, että on enemmän hyötyä mennä Israeliin vetämään biisimme ja saada ihmiset ajattelemaan kappaleemme sanomaa kuin jättäytyä pois.”

Aamen.

*

Onko Israel valtio, joka harjoittaa rotuerotteluun rinnastuvaa sortopolitiikkaa? Asiasta on kirjoitettu tolkuttomasti, mutta erittäin vähän suomalaisessa mediassa. Israel ja apartheid ovat sanoja, joita Suomessa ei voi liittää toisiinsa. Monet diplomaatit ja maailmanpolitiikan ammattilaiset ajattelevat niin, mutta harvat tohtivat sanoa sen ääneen. Yksi poikkeus on juuri asemapaikkansa jättänyt Ranskan Yhdysvaltain suurlähettiläs, Gérard Araud.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: