Jätä kommentti

Onko Helsingin piispa naiivi?


Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Kun Helsingin piispa Teemu Laajasalo kutsui Jussi Halla-ahon keskustelemaan Kirkkopäiville sananvapauden rajoista, hän kuvitteli avaavansa oven vapaalle ajatusten vaihdolle. Samalla hän otti piispan arvovallalla kirkkonsa suojelukseen spitaalisen, johon juuri kukaan toisen puolueen poliitikko ei halua koskea. Tämä oli ja on tilaisuuden yksi keskeinen emotionaalinen – joskin julkilausumaton –viesti monelle suomalaiselle.

Jos olisin Halla-aho, pesisin Laajasalon jalat puhtaasta kiitollisuudesta hänen osoittamastaan poliittisesta avokätisyydestä. Mitä muuta perussuomalaiset oikeastaan enää tarvitsivatkaan kuin evankelisluterilaisen kirkon siunauksen strategialleen, joka nojautuu erottautumiseen muista asemoitumalla poliittisen kentän syrjityiksi. Vaikka muut poliitikot eivät meitä hyväksykään, kirkko kyllä hyväksyy! Niinpä Kirkkopäivien tilaisuus kelpasi sellaisenaan osaksi perussuomalaisten eurovaalikampanjaa.

Laajasalon kannalta tapahtuneessa on vain kaksi ikävää optiota.

Voi olla, että hän tajuaa, millaisen vetoavun on antanut oikeistopopulistiselle kampanjoinnille. Silloin hän asettuu tietoisesti tukemaan politiikkaa, joka haluaa kääntää kelloa Euroopassa taaksepäin, sulkeutuneisuuden, epäluulon ja muukalaisvihan aikaan. Koska Laajasalo on kuitenkin puolustanut aivan toisenlaisia arvoja, luulen, ettei hän ole oikein tajunnut, millaiseen asetelmaan on itsensä ja kirkkonsa laittanut. Ehkäpä piispamme kuvitteli käyttävänsä julkisuutta hyväkseen vaikka tosiasiassa hänestä itsestään ja evankelisluterilaisesta kirkosta tuli persujen poliittinen maskotti.

Monet kirkon johdossa asettavat hiljaa mielessään kysymyksen: Mitä seuraavaksi piispalta voi odottaa? Laajasalo on talousrikoksensa, julkisuushakuisuutensa ja poliittisen naiiviutensa vuoksi yhä suurempi riski Suomen evankelisluterilaiselle kirkolle.

*

Blogin kirjoittaja ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhteisöön.

Kuva: Kirkon kuvapankki.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: