Jätä kommentti

Syy äänestää


plenary-brussels-2Eurovaaliehdokas kampanjoi Helsingin Itäkeskuksessa. Häntä lähestyy keski-ikäinen, asiallisen näköinen kaveri, joka paiskaa kättä ja kysyy: ”Ootko sä joku jutku?” Sen jälkeen mies uhoaa, että hänen kaltaisiaan on monta ja tulemme päättämään tulevaisuudessa, ”ketkä täällä saavat syntyä ja elää”.

Tilanne on helppo ohittaa: joku rasistinen höyrypää!

Sellaiseksi episodin myös suomalaisen äärioikeiston edustajat helposti leimaavat, kun vähättelevät arkipäivän rasismia ja haluavat asemoitua maltillisen järjen edustajiksi. Heidän poliittinen strategiansa on tuomita (tarvittaessa) rasistiset teot mutta samalla antaa niille hiljainen tuki. Tähän strategiaan on vaikea päästä käsiksi muun muassa seuraavista syistä:

  1. Se sopii yhteen hiljaisen ja ”puolueettoman” enemmistön ajattelutavan kanssa. Ihmiset kyllä tuomitsevat rasismin, mutta eivät uskalla, halua tai viitsi laittaa itseään peliin sen torjumiseksi.
  2. Se sopii yhteen sellaisen ajattelutavan kanssa, joka pitää puheita rasismin leviämisestä liioitteluna. ”Kyse on muutamista idiooteista.”
  3. Se sopii yhteen sellaisen ajattelutavan kanssa, joka ei halua katsoa todellisuutta vaan turvautuu fantasiaan, että kaikki on edelleen hyvin ja elämme yhdessä maailman avoimimmista ja tasa-arvoisimmista yhteiskunnista.
  4. Se sopii yhteen sellaisen ajattelutavan kanssa, jota siivittää viha ja pelko ja samalla halu palata takaisin sellaiseen ”meidän” Suomeen, jota ei ole koskaan ollut olemassakaan.
  5. Se sopii tietenkin yhteen myös sellaisten ihmisten päämäärien kanssa, jotka oikeasti miettivät hienostuneita ja manipulatiivisia tekniikoita, joilla pehmentää ihmisten mieliä entistä enemmän hyväksymään niin rasismi kuin muutkin ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyvät taka-askeleet.

Kysymys yhden miehen äänekkäästä uhosta kasvaakin yht’äkkiä kysymykseksi

  1. suuren enemmistön hiljaisuudesta,
  2. naiivista toiveesta, että yhteiskunnassa on edelleen kaikki hyvin,
  3. kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta katsoa suoraan siihen, mitä Euroopassa ja Suomessa parhaillaan tapahtuu.

Viime vuosisadan eurooppalaisen historian häpeällisimpiä vaiheita edes jotenkin tunteville tämä kolmen kohdan yhteiskunnallinen todellisuus on liiankin tuttu – ja pelottava.

Jos äärioikeisto voittaa eurovaalit, astutaan vaaralliselle tielle. Silloin demokratia, ihmisoikeudet ja ylimalkaan eurooppalaiset yhteiskunnat ottavat harppauksen kohti pimeyttä.

 

 

Kuva: EU.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: