Jätä kommentti

Äänestäminen rasistisena tekona


racism2

Ovatko kaikki perussuomalaisia äänestävät rasisteja?

Vastausta voi pohjustaa parilla Taloustutkimuksen kyselyllä. Niistä tuoreempi (2019) käsittelee syrjintää työelämässä, ja siinä esitettiin muun muassa seuraava väite: ”Jos työpaikkaa hakee kaksi osaamiseltaan ja kokemukseltaan muuten tasavahvaa henkilöä, joista toinen on syntyperäinen vaaleaihoinen suomalainen ja toinen on tummaihoinen, työpaikka pitäisi antaa syntyperäiselle vaaleaihoiselle suomalaiselle.”

Väite on tyypillinen esimerkki etniseen taustaan liittyvästä työsyrjinnästä, joka on yksi rasismin ulottuvuus. Vastausvaihtoehtoja annettiin viisi asteikolla täysin samaa mieltätäysin eri mieltä ja ei osaa sanoa. Kun aineistosta suodattaa esiin täysin tai jokseenkin samaa mieltä -vastaukset ja suhteuttaa ne vastaajien puoluekantaan, saamme oheisen jakauman. Luku siis osoittaa, kuinka monta prosenttia puolueen äänestäjistä on joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa.

Perussuomalaiset 49
Keskusta 43
Kristillisdemokraatit 30
SDP 29
RKP 26
KOK 23
Vihreät 11
Vasemmistoliitto 10

Aiemmassa, Suomen Kuvalehden tilaamassa, kyselyssä (2015) esitettiin seuraava väite: ”Vaaleaa eurooppalaista ihmisrotua pitää estää sekoittumasta tummempiin rotuihin, koska muuten Euroopan kantaväestö kuolee ennen pitkää sukupuuttoon.”

Väite tulee suoraan perinteisen ja kovan  rasismin ytimestä. Vastausvaihtoehdot olivat samat kuin edellä mainitussa kyselyssä. Kun täysin tai jokseenkin samaa mieltä -vastaukset uuttaa esiin, saamme seuraavan jakauman.

Perussuomalaiset 42
SDP 13
Keskusta 13
KOK 11
Vihreät 3
Vasemmistoliitto 1
RKP –
Kristillisdemokraatit –

Jos väitteet mittaavat rasistista asennetta edes jollain tarkkuudella, perussuomalaisista sitä löytyy ylivoimaisesti eniten. Selvimmin tämä näkyy rotu-väitteen vastauksissa. Samalla luvut kuitenkin osoittavat sen, ettei rasismi vaivaa yksinomaan perussuomalaisten äänestäjäkuntaa. Tähän laatimissani jakaumissa ei näy sekään, että merkittävä osa perussuomalaisten äänestäjistä oli rotu-väitteen kanssa jokseenkin tai täysin eri mieltä.

Vaikka perussuomalaisten johto virallisesti tuomitsee rasismin, se ei aktiivisesti pyri karsimaan rasismia riveistään vaan antaa sen rehottaa. Puolue pelaa kaksilla korteilla ja käyttää nousevaa rasismia poliittisesti hyväkseen. Sellaisen puolueen äänestäminen, joka suojelee rasistista puhetta suoltavia poliitikkojaan ja jonka kannattajien keskuudessa rasistiset asenteet ovat erittäin yleisiä, on nähdäkseni selvä rasistinen teko. Se on rasistinen teko siitä riippumatta, miten teon tekijä itse sen tulkitsee. Kohtuuttomuuksiin mennään kuitenkin silloin, jos koko ihminen tuomitaan rasistiksi ainoastaan hänen äänestyskäyttäytymisensä perusteella.

Perussuomalaisia voi hyvin äänestää paitsi rasistisuuden vuoksi myös siitä huolimatta. Tällöin äänestäjälle tarjoutuu ainakin kolme roolia. 1. Hän voi avoimesti kannattaa rasismia ja antaa äänensä siltä pohjalta. 2. Hän voi olla tietoinen puolueessa vellovasta rasismista ja jopa vastustaa rasismia ylipäätään, mutta tuntea muista syistä puolueen omakseen. 3. Hän ei ymmärrä, tiedä tai halua nähdä puolueen rasistisia piirteitä ja saattaa uskoa niistä puhumisen olevan vain poliittisten vastustajien panettelua. Kaikissa kolmessa tapauksessa ääni kuitenkin tukee rasismin normalisoitumista.

Rasismin paikantaminen vain perussuomalaisiin voi kuitenkin olla poliittinen virhe. Rasismi on monimuotoinen ilmiö, joka läpäisee koko puoluekentän. Sillä on monta psyykkistä ja sosiaalista olomuotoa, ja usein sitä on vaikea tunnistaa. Etenkin keskustan, kokoomuksen ja demareiden kannattajista löytyy paljon rasistisia asenteita. Jos rasismista keskusteleminen fokusoituu koko ajan vain perussuomalaisiin, muun poliittisen kentän rasismi jää piiloon ja keskustelu muuttuu jankkaamiseksi. Se puolestaan antaa perussuomalaisille oivan mahdollisuuden sekä uhriutua (sanan- ja ilmaisunvapaus uhattuna!) että erottautua muista puolueista me-muut vastakkainasettelun avulla.

Viime vaaleissa nähtiin, kuinka tehokas tällainen strategia on.

*

Blogissa mainituista kyselytutkimuksista on aikaisemmin kirjoittanut paitsi Suomen Kuvalehti myös Uusi Suomi.

Kuva: Racism in the USA, http://www.jamesrobertwatson.com/racism.html.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: