Jätä kommentti

Tervetuloa Matti, yliopisto on valmis


banneri_tty_enTapasin Matti Apusen parikymmentä vuotta sitten Tampereen Sokoksella. Koska olimme vanhoja työkavereita, vaihdoimme muutaman sanan. Kerroin siirtyväni journalismin puolelta tutkijaksi yliopistoon. Matti katsoi minua kummeksuen: ”Älä nyt helvetissä sinne hautaudu.”

Kohtasin hänet viimeksi muutama vuosi sitten Töölön kisahallin kuntosalilla. Sulattelimme vuosien varrella kertyneitä kiloja ja vaihdoimme pukuhuoneessa muutaman ajatuksen. Matti oli silloin Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja ja julkkis. Minä kuuluin professorikuntaan, jota Matti on luvannut pilkata niin kauan kuin sanoja suusta tulee.

Olemme aina ajatelleet yhteiskunnasta eri tavoin. Matti on arvoiltaan konservatiivi ja minä jotain sellaista, mitä hän varmaan kutsuisi punavihreydeksi. Siellä me nyt kuitenkin olimme: kaksi tamperelaisjunttia reenaamassa Stadin edullisimmalla, verovaroin ylläpidetyllä salilla. Jollain kummallisella tavalla tunsin silloin, että vuodet voivat paitsi etäännyttää ihmisiä myös raivata vuorovaikutuksen esteitä. Lyhyt keskustelumme oli ystävällinen ja mutkaton.

EVAn johtajana Matti oli räväkkä ja julkisuushakuinen. Jos Mattia vertaa edeltäjäänsä Sixten Korkmaniin, on kuitenkin helppo huomata, mitä hän ei onnistunut rakentamaan. Matilta voidaan kysyä kannanottoa, mutta jos näkemysten taakse halutaan arvovaltaa, soitetaan edelleen Isolle Korkille. Ehkä Matti on ollut valmis maksamaan tämän hinnan yliampuvista kannanotoistaan.

Matti on poikamaisen valpas ja terävä. Hän osaa keskustella ja väitellä, mutta joskus hänen on vaikea kätkeä mielihyväänsä keksittyään jotain erityisen nokkelaa. Pohjimmiltaan hän on realisti ja pragmaatikko. Hän vannoo vapaiden markkinoiden, uusklassisen taloustieteen ja oikeistolaisen talouspolitiikan ”dynaamisten vaikutusten” nimiin. Johtajana hänestä löytyy kovuutta, mutta myös kyvyttömyyttä käsitellä kovuuden alaisissa nostattamia tunteita. Tai kuten eräs työnjohdon konsultti tiivisti: ”Matti ei osaa hoitaa fragiksia.”

Sen sijaan hän osaa kirjoittaa hemmetin vetävän lehtijutun. Matin kyvyt huomasi aikoinaan myös Aamulehden kulttuuritoimituksen päällikkö Erkka Lehtola, joka pestasi hänet oikeaksi kädekseen. Heitä yhdisti rakkaus elokuvaan. Lehtola kuoli yllättäen liikenneonnettomuudessa vuonna 1995. Matin kynästä kirvonnut muistokirjoitus on taitava ja koruttoman kaunis. Samana vuonna Aamulehden puikkoihin tarttui Hannu Olkinuora, joka erinäisten vaiheiden jälkeen varmisti Matin seuraajakseen vuosituhannen vaihteessa.

Monien menestyneiden miesten tavoin Mattikin on aina ollut jonkun poika.

*

Kun luin Aamulehdestä, että saan Matin kollegakseni, muistin sanat parinkymmenen vuoden takaa: ”Älä nyt helvetissä sinne hautaudu.” Naurahdin. Elämä jakelee joskus kummallisia, ironian maustamia yllätyksiä.

Tampereen yliopistoa on jo useamman vuoden trimmattu tavalla, joka on aiheuttanut paljon mentaalista tuhoa henkilökunnan keskuudessa. Matin nimityksessä kyse ei ole ensisijaisesti hänestä vaan suunnasta, johon yliopiston johto haluaa opinahjoa viedä. Matti on väline tässä työssä. Vanhaa kriittisen yhteiskuntatieteen yliopistoa muutetaan kovaa vauhtia WOW-elämyksiä tarjoavaksi tutkintohautomoksi, jolla on kiinteät yhteydet teollisuuteen ja elinkeinoelämään. Mikä ylipäätään voisi olla yliopiston hallituksen teknologiateollisuutta edustavien jäsenten kannalta mieluisampaa kuin elinkeinoelämän ykköslobbarin istuttaminen professoriksi koulimaan uusia opiskelijoita oikeille tavoille!

Matin pestaaminen asettuu siis osaksi yliopiston strategiaa, brändin rakentamista ja ulkoista viestintää. Nimityksen viesti on selvä: meillä on nyt uusi yliopisto ja entistä ehommat yhteiskunnalliset arvot.

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: