2 kommenttia

Thunbergia vihaavat miehet


cassie-matias-VSGEH7tKiUg-unsplash

Monet vanhemmat miehet mitätöivät Greta Thunbergia ja samalla hänen ajamaansa asiaa. Viimeksi Ilta-Sanomien kolumnisti Lasse Lehtinen kirjoitti ivallisesti ja piti Thunbergia lähinnä omaa ymmärrystä vailla olevana ruotsalaisen yhteiskunnan maneerina. Vastaavia kommentteja ja halveksuntaa ovat suoltaneet monet muutkin lehtiset.*

Jos asiaa tarkastelee perinteisen maskuliinisuuden näkökulmasta, näiden lehtisten toiminta on raukkamaista. Vain heikko mies mitätöi nuoren naisen, joka osoittaa poikkeuksellista yhteiskunnallista rohkeutta. Erityisen raukkamaiseksi nollaaminen muuttuu, kun se tapahtuu suuren median avustuksella. Silloin kysymys ei ole vain äijien keskinäisestä naureskelusta tyttöjen ja/tai ilmastoaktivistien touhuille. Suuri julkisuus on linssi, joka kasvattaa mitätöinnin uusin mittasuhteisiin ja kokoaa lehtiset yhteen.

Ryhdikäs mies ei toimi lehtisten tavoin. Hän tukee Thunbergia, koska ymmärtää sen haasteen suuruuden, minkä symboliksi nuori ilmastoaktivisti on asettunut. Hän myös ilmaisee suorasanaisesti vastaan tuleville lehtisille, että lehtinen voisi jättää nuoret naiset rauhaan ja keskittyä vaikkapa golfaamiseen. ”Kuules lehtinen, ole nyt kerrankin hiljaa!”

Ryhdikkäät miehet erottaa lehtisistä sekin, että he osaavat puolustaa rohkeita ja eettisesti toimivia ihmisiä. He haluavat auttaa niitä, jotka ovat valmiit siivoamaan kaiken maailman lehtisten jälkeensä jättämät sotkut.

*

Mitätöinti voidaan aina palauttaa yksilöön ja todeta, että lehtinen nyt on lehtinen. Kyse ei ole kuitenkaan vain yhden ihmisen psykologiasta vaan yhteiskuntaan, sukupuoleen ja ikään liittyvistä seikoista. Lehtisiä on moneksi, mutta usein he jakavat joitain piirteitä, koska ovat aikansa lapsia. Eri asia on, tietävätkö he jakavansa. Haluavatko he tietää?

Monia lehtisiä kalvaa hallinnan menettämisen pelko. Se oireilee monilla tavoin, mutta lopulta kyse on aina siitä, ettei lehtisillä ole kanttia luopua mistään. Yksi ei osaa jäädä eläkkeelle, toinen mittaa testosteroniaan, kolmas kuvittelee, että maailma pysähtyy ilman häntä. Niinpä lehtinen ei osaa siirtyä syrjemmälle ja luovuttaa maailman ohjia muille.

Usein lehtinen myös tietää kaiken paremmin kuin muut. Hän yrittää pitää sanan hallussaan viimeiseen hengenvetoon. Tästä kumpuavat niin miesselittäminen kuin (nuorten) naisten sanallinen mitätöiminen. Plus kaikki niiden yhdistelmät. Patriarkaatti antaa tälle paljon tilaa vielä nykyäänkin, eikä pettureita suvaita.

Ylipäätään lehtiset eivät osaa kohdata (nuorta) naista tasa-arvoisesti. Voihan olla, että nainen on heitä älykkäämpi, kyvykkäämpi ja mikä uhkaavinta: sanavalmiimpi. Thunberg muistuttaa lehtisiä heidän katoavaisuudestaan – ajasta, jota heillä ei enää ole, ja ajasta, jossa heillä ei  enää ole sijaa.

Miten lehtiselle käy, kun hän häviää väittelyssä nuorelle naiselle? Mitä tapahtuu, kun hänen sanansa lerpahtavat lopullisesti eikä kukaan ole niistä kiinnostunut? Mitä lehtinen sanoo silloin, kun vihdoin huomaa muuttuneensa oman elämänsä Kekkoseksi?

*

*Viite: Diminutiivi ”lehtinen” ei viittaa kehenkään tiettyyn ihmiseen. Se on kuvitteellinen abstraktio, jota vasten voi miettiä todellisten ihmisten toimintaa, sukupuoleen katsomatta.

Valokuva:  Cassie Matias on Unsplash

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

2 comments on “Thunbergia vihaavat miehet

  1. […] ”Ilmastosodan söpö soturi” (IS 25.8.2019), jossa Lehtinen – Janne Seppäsen sanoin – pyrki mitätöimään Thunbergin ja hänen edustamansa […]

    Tykkää

  2. ”Miten lehtiselle käy, kun hän häviää väittelyssä nuorelle naiselle? Mitä tapahtuu, kun hänen sanansa lerpahtavat lopullisesti eikä kukaan ole niistä kiinnostunut? Mitä lehtinen sanoo silloin, kun vihdoin huomaa muuttuneensa oman elämänsä Kekkoseksi?”

    Sepä siinä on, kun tämäntyyppiset ihmiset eivät sitä huomaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: