Jätä kommentti

Ajattelevatko äänestäjät omilla aivoillaan?


Einstein_brain

Jos asiaa tiedustelee kansanedustajalta, vastaus on ilmeinen: tottakai äänestäjät osaavat ajatella omilla aivoillaan.

Jos asiaa kysyy demokratiaa pohtivalta tutkijalta, vastaus on yhtä ilmeinen. Jos tutkija sanoisi, etteivät äänestäjät osaa ajatella omilla aivoillaan, hänkin tekisi virheen. Ajatus olisi kerta kaikkiaan sopimaton, ja tutkija huomaisi pian, ettei hänen mielipiteitään kaivata.

Entäpä jos vastausta penäisi spinnareilta, kuten Steve Bannonilta? Jos Bannon olisi avoimella tuulella, hän sanoisi, että poliittisen vaikuttamisen tärkein asia on saada vaikutuksen kohde tuntemaan, että hän ajattelee omilla aivoillaan. Silloin sanoma uppoaa kaikkein varmimmin.

“Omat aivot”, Bannon naurahtaisi, “jos ideaa ei olisi jo keksitty, niin minä keksisin sen.”

On siis kaksi rinnakkaista demokratian todellisuutta. Ensimmäisessä saamme kuulla, kuinka itsenäisiä, älykkäitä ja arviointikykyisiä äänestäjiä olemme. Samalla bannonit miettivät kyynisesti, miten saisivat sanomansa perille niin, että tuntisimme keksineemme ajatuksemme ja myös poliittiset valintamme ihan itse.

*

Ajatus omilla aivoillaan ajattelevasta äänestäjästä kietoutuu monin tavoin niin moderniin yksilöllistymiseen kuin ylimalkaan länsimaisten demokratioiden ja ajatusmuotojen kehitykseen. Historian kuluessa ideaali on juurtunut syvälle ihmisten mieliin. Juuri siksi se on niin puhutteleva ja samalla potentiaalisesti manipulatiivinen. Kukapa ei tuntisi mielihyvää saadessaan tunnustusta omilla aivoilla ajattelemisesta.

Demokratialle voisi kuitenkin tehdä hyvää se, että ihmiset hellittäisivät hieman tolkuttomasta luottamuksesta omaan ajattelukykyynsä. Emme ole aina herroja omassa talossamme. Mikäli kuvittelemme olevamme jotenkin immuuneja poliittiselle vaikuttamiselle, astumme todennäköisesti suoraan niihin asemiin mitä politiikan strategit meille tarjoilevat.

Tässä tilanteessa poliittinen lukutaito merkitsee ennen kaikkea sitä, että kykenee tunnistamaan ne poliittisen viestinnän täkyt, jotka loksahtavat heti paikalleen ja tuntuvat omilta. Miksi ne puhuttelevat?

Kysymyksen asettama haaste on kuitenkin pirullinen, koska omilla aivoilla ajattelemisen välttämätön ehto on se, että kyseenalaistaa omilla aivoilla ajattelemisen.

Kuva: Einsteinin aivot. https://earthsky.org/human-world/einsteins-brain-was-different-from-other-peoples

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: