1 kommentti

Poliittisen viestinnän menetetty mahdollisuus


sipiläSakari Piippo on rohkea valokuvaaja, joka kolmisen vuotta sitten kävi kamppailun valtioneuvoston kanslian kanssa siitä, millaisia valokuvia ministereistä saa julkaista. Nyt Piippo on julkaissut kuvat uudessa kirjassaan. Ne ovat myös parhaillaan esillä Valokuvataiteen museossa ja todistavat monien muiden asioiden ohella siitä, miten kanslia näki viestinnällisen uhan siellä missä itse asiassa piili valtava mahdollisuus.

Kohun alkaessa Piippo oli jo jonkin aikaa työskennellyt valtioneuvoston kansliassa. Turhautuneena perinteiseen tapaan kuvata ministereitä ja poliitikkoja lehdistötilaisuuksissa hän alkoi etsiä uusia kuvakulmia. Syntyi valokuvia hassuista ilmeistä, ryppyisistä puvuista ja kravateista. Kun Piippo halusi julkaista kuvat, kanslia yritti lakimiesten voimin estää niiden pääsyn julkisuuteen. Todennäköisesti kansliassa pelättiin kuvien aiheuttavan mainehaittaa poliitikoille. Piipon kuvat rikkoivat perinteisen poliittisen valokuvauksen visuaalisen järjestyksen ja toivat kohteensa esiin usein tahattoman humoristisessa valossa.

Kuvat kuitenkin julkaistiin Suomen Kuvalehdessä ja Journalistissa. Kohu oli valmis. Valtioneuvosto sai niskaansa syytteet sensuroinnista.

Organisaation viestinnän näkökulmasta kanslia olisi tuskin voinut epäonnistuneempaa ratkaisua keksiä. Kun yritettiin suojella ministereitä oletetulta mainehaitalta, heidät kiedottiin skandaaliin.

Lakimiesten ja voimankäytön mobilisoinnin sijaan kanslia olisi voinut tehdä yhteistyötä Piipon kanssa, jopa antaa hänelle hieman resursseja rakentaa näyttely. Avajaiset pystyyn, media paikalle ja muutama huumorintajuinen ministeri kommentoimaan kuvia. Kaikki olisivat voittaneet, skandaali jäänyt piippuun ja tämäkin jälkiviisas bloggaus kirjoittamatta.

Episodi osoittaa sen, kuinka tärkeää organisaation viestinnässä on osata analysoida ristiriitaisia viestejä ja niihin liittyviä tunnemielikuvia. Aivan varmasti Piipon kuvat nostattivat hämmentyneitä tuntemuksia niin ministereiden mielissä kuin valtioneuvoston kansliassa. Juuri tästä syystä ajateltiin, että ne ovat haitallisia. Kuvien uhkaavuus kuitenkin peitti näkyvistä niiden sisältämän valtavan mahdollisuuden rakentaa myönteistä ja inhimillistä kuvaa maan hallituksesta.

Sakari Piipon näyttely ”Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä” Suomen valokuvataiteen museossa 13.9.–5.1.2020.

 

 

 

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

One comment on “Poliittisen viestinnän menetetty mahdollisuus

  1. Olen täsmälleen samaa mieltä . Alusta lähtien olen toivonut että joku kohteista olisi oivaltanut pinnojen keruun mahdollisuuden, mutta ei yksikään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: