Jätä kommentti

Hei me steppaillaan – Ylen uusi aamu

Näyttökuva 2019-10-29 kello 18.59.37

Ylen uuden aamustudion suunnittelijat ovat ottaneet tosissaan UKK-instituutin tuoreet liikuntasuositukset: pienikin liikunta on hyväksi ja taukojumppa aina paikallaan. Uusissa lavasteissa aamu-tv:n juontajat ja sääennustajat tepastelevat siihen malliin, että lakisääteiset 10 000 askelta tulee täyteen helposti.

Uusi aamustudio jatkaa Ylen aiempien uudistusten linjaa. Kun on saatu kivaa uutta teknologiaa, sitä pitää sitten käyttää. Ja näyttää. Ylen omissa puffeissa kerrottiin, että uudistuksessa ”studiotekniikka viedään kerralla 2020-luvulle”. Ihmiset tulevat sitten perässä, joskus. Juuri kun aamu-tv:n jengi oli oppinut melkoisen luontevan tavan vetää ohjelmaa, lavasteet ja koreografia jyrättiin uusiksi.

Eikä taaskaan oltu satsattu riittävästi catwalk-kursseille ja smalltalk akatemiaan. Ei, vaan porukka heitettiin kylmiltään uusiin lavasteisiin, joissa kokenutkin toimittaja väkisin jäykistyy. Ei mitään armoa teknologian ylivallalta.

Samaa menoa on katseltu iltauutisissakin jo jonkin aikaa. Kankeasti sujuu sielläkin, kun toimittajat on laitettu mahdottoman koreografian vangeiksi. Ensin steppaillaan juontopöydän edessä ja takana, sitten tepastellaan seinän ääreen viittilöimään liikkuvien tilastojen perään. Sen jälkeen hiihdellään tasatahtia meteorologin kanssa näyttöseinälle. Matkalla pysähdytään heittämään väkinäiset välipuheet. Lopuksi peruutellaan juontopöydän taakse.

Ja kun tekniikka sitten tökkii – niin kuin joskus käy – sitä sitten jäykistellään videoseinän äärellä käsiä väännellen ja sopivaa repliikkiä tapaillen. Ei käy kateeksi juontajia, jotka yrittävät parhaansa lavasteissa, jossa ihmisen osa on vähän niin kuin Kari Hotakaisen romaanissa.

UKK-instituutti kiittää liikuntasuositusten noudattamisesta, mutta katsojana sitä pohtii, voisiko tässä olla joku luontevampikin tapa yhdistää elävää ihmistä ja elävää kuvaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: