Jätä kommentti

Mulkerot, tulkaa meille!


Screenshot 2019-11-26 at 18.17.55

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston (LUT) uuden kampanjan mainos pysähdyttää. Se erottuu yliopistojen normaalista bränditouhuilusta, jonka viritelmät on usein unohdettu ennen kuin ne ovat syntyneetkään. Mikä voisi olla tehokkaampi tapa sanoa, että haluamme tänne juuri sinun kaltaisiasi hyviä tyyppejä kuin julistaa isolla fontilla ”ei mulkeroille”!

LUTin kampanja myös virittää älykkään ansan kaikelle siihen kohdistuvalle arvostelulle. Kriitikon voi vaivattomasti pelata kahteen toisiinsa kytkeytyvään ikävään positioon.

Ensinnäkin, hänet on helppo leimata huumorintajuttomaksi. ”C’moon, älä nyt viitsi, sehän on vain mainos!” Vielä helpompi hänet on lajitella tuohon tunnemielikuviltaan vahvaan mielensäpahoittajien joukkoon. Näin hänestä voi tehdä ahdasmielisen. Huumorintajuttomuus ja ahdasmielisyys ovat nykymulkeron keskeisiä tunnuspiirteitä.

Todennäköisesti juuri mulkerot myös herättävät keskustelua siitä, millainen brändin rakentaminen on sopivaa yliopiston kaltaiselle perinteikkäälle organisaatioille. Jos keskustelu käynnistyy laajamittaisesti, LUTin markkinoinnista vastaavat heittävät yläviitosia. Varsinainen joululahja olisi se, jos ministeriö puuttuisi asiaan.

Kampanja on myös tavoittanut ilmeisen hyvin kohderyhmänsä ja tuottanee ainakin pienen hakupiikin keväällä. Perheemme lukiolainen oli hyvin perillä mainoksesta ja naureskeli sille hyväntuulisesti.

*

Yliopiston kannalta näin räväköiden tehojen käyttäminen mainonnassa voi kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi. Jopa LUTin henkilökunnasta löytyy mulkeroita, jotka pohtivat akateemisen instituution arvovallan rapautumista, kun se yrittää saada näkyvyyttä hinnalla millä hyvänsä. Onko tämä vähän epätoivoista ja mautonta, he kysyvät. Sulkeeko tämä suita yliopiston sisällä? Entä miten käännän tuon vieraalleni? Olisiko assholes sopiva…

Jotkut myös saattavat ajatella edesmenneen professorini tavoin, että parhaimpia opiskelijoita ovat nuo hankalat tapaukset, jotka problematisoivat asioita maan napaan ja inhoavat kaikkeen sopeutuvia ”hyviä tyyppejä”. Vaikka nämä opiskelijamulkerot vaativat opettajalta ja tovereiltaan paljon, heiltä löytyy usein uusien ajatusten ja innovaatioiden puhkeamisen kannalta kaikkein tärkein lahja: He ajattelevat omilla aivoillaan ja näkevät halvan kosiskelun lävitse. Siksi janoan hakijoidemme joukkoon tällaisia mulkeroita.

Samalla toivon pitkää ja voimauttavaa kesälomaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: