Jätä kommentti

Oletko mielensäpahoittaja?


tosikko

Jos sinut lasketaan mielensäpahoittajien heimoon, olet ahdasmielinen, tiukkapipoinen, huumorintajuton ja mitä todennäköisemmin jonkin sortin feministi, suvakki tai molempia. Kaikkinensa vaikutat tyypiltä, jonka nyörit ovat liian tiukalla.

Näiden tunnemielikuvien ansiosta sanasta on tullut perin suosittu niin politiikassa kuin markkinoinnissa – jos niitä nyt ylipäätään on mahdollista erottaa toisistaan. Mikäli mainokseen liittyy naisia syrjiviä piirteitä tai muita typeryyksiä, niistä huomauttava on mielensäpahoittaja. Jos poliitikko lausuu rasistisen kannanoton, sitä kritisoiva on mielensäpahoittajia. Jos ihminen kannattaa vihapuhetta hillitsevää lainsäädäntöä, hän on megaluokan mielensäpahoittaja.

Käsitteen avulla on mahdollista merkitä poliittinen vastustaja ahdasmieliseksi ja korostaa omaa avoimuutta ja avarakatseisuutta. Samalla käsite jumiuttaa rationaalisen keskustelun lähtökuoppiinsa. Kun ihminen merkitään mielensäpahoittajaksi, vain harva viitsii enää kuunnella tämän herkkähipiäisen tosikon sanomisia.

Mielensäpahoittajaksi leimaamalla mikä tahansa rationaalinen argumentti rasismista, sukupuolesta tai sananvapaudesta voidaan siis palauttaa lausujan psyykkiseksi ominaisuudeksi ja samalla mitätöidä hänet. Näin raivataan tilaa ilmapiirille, jossa järkevä yhteiskunnallinen keskustelu jää yhä enemmän leimaavien sanojen ja niihin pakkautuneiden tunnemielikuvien jalkoihin.

Mielensäpahoittaja on erinomaisen käyttökelpoinen käsite poliittisille suuntauksille, joiden ytimessä vaikuttavat luulotautien levittäminen, irrationaalisiin tunnemielikuviin vetoaminen tai rasistisen puheen normalisointi sananvapauden ja avoimuuden varjolla.

*

Arvoisa lukija, kuten olet jo väistämättä huomannut, tällainen teksti voi syntyä vain todellisen mielensäpahoittajan nupista. Pyydän anteeksi huumorintajuttomuuttani. Olen myös pahoillani siitä, että Tuomas Kyrön sävykäs romaanihahmo latistuu nyky-yhteiskunnassa leimaamisen käsikassaraksi.


Kuvan lähde: Tosikko livestream, https://www.youtube.com/watch?v=o2ZAxLtNUfc.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: