2 kommenttia

Virkamiespoliitikko Tuominen


TuominenLuin huolella Helsingin Sanomien (6.12.) jutun, jossa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee ministeri Pekka Haaviston johtamistapaa. Jutun perusteella on selvää, että ministerin ja Tuomisen välillä on konflikti. Yhtä selvää on se, että Haavisto on tehnyt virheitä mutta pyrkinyt myös sovittelemaan ja korjaamaan niitä.

Tuominen kertoo vieneensä asian julkisuuteen, koska haluaa tehdä ”palveluksen” ministeriön työilmapiirille. Pyrkimys on oikeutettu. Julkisuus voi olla perusteltu ja joskus ainoa keino herättää organisaation johto huomaamaan työilmapiirin ja päätöksenteon ongelmat. Rohkeuttahan se vaatii. Johto ei sellaisesta yleensä pidä. Myös kansalaisilla on oikeus tietää, miten ministeriöitä johdetaan.

Koska Tuominen on kokenut virkamies, hän on todennäköisesti arvioinut ulostuloansa myös poliittiselta kannalta.

Hän on nähnyt, millaiseen julkisuuden suhdanteeseen ulostulo sijoittuu. Hallitus on hädin tuskin selviämässä pääministerinsä möhlimisistä. Luottamuksen horjuminen ulkoministeriin heikentää kokoon parsittavaa hallitusta entisestään ja voi johtaa vielä yhteen ministerin vaihto-operaatioon. Mikäli Tuomisen ulostulo vie tähän, hänen asemansa ministeriössä ei heikenny vaan vankistuu entisestään. Kovin heiveröiseltä pohjalta istuvaa ministeriä ei virkamiehen kannata julkisuudessa haastaa.

Todennäköisesti Tuominen myös tajuaa, millaisen aloitteen hänen ulostulonsa antaa oppositiolle. Perussuomalaisten kannatuksen nousu johtuu pitkälti siitä, että he ovat osanneet rakentaa itselleen imagon, jossa ikään kuin toimivat päivänpoliittisten pelien ulkopuolella. Mitä likaisemmalta uusvanhan hallituksen politiikka näyttää, sitä kirkkaammin heidän puhtaan politiikan vaihtoehtonsa loistaa. Tuomisen ulostulo on heille lahja taivaasta ja antaa hienosti liike-energiaa valmisteilla olevalle välikysymykselle, jonka uusvanha hallitus voi joutua kohtaamaan alkumetreillään.

*

Kuten kaikki ministeriöiden vahvat virkamiehet, myös Tuominen on enemmän poliitikko kuin monet ammattipoliitikot. Ulostulonsa myötä hän osallistuu päivänpolitiikkaan vahvemmin kuin moni rivikansanedustaja. Virkamiesvalta muuntuu poliittiseksi vallankäytöksi – tosin ilman poliittista vastuuta.


Kuva: Ulkoministeriö.

 

2 comments on “Virkamiespoliitikko Tuominen

  1. Erinomainen kirjoitus!

    Tykkää

  2. Siinä se, pähkinänkuoressa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: