Jätä kommentti

Haapala, twiitit ja journalismi


screenshot-2019-12-12-at-11.20.29.jpgIlta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan tuoreista twiiteistä voi lukea esimerkiksi seuraavia kannanottoja:

”Heitin puolittain vitsinä, että vihreät ovat ostaneet Vihreän langan painamisesta säästyneillä puoluetukirahoilla koko Putinin trolliarmeijan. Kun palautetta katsoo, liekö se vitsi ollenkaan.” (5.12.)

”Sanna Marinille eduskunnasta 99 äänen tuki. Melkein puolet. Jihuu luottamuksesta.” (10.12)

”Totean lomalta: Suomessa on nyt kaikkien kuvioiden jälkeen ehkä kautta aikojen epärehellisin hallitus ja eduskunnan puhemiehistö. Ja he eivät edes ymmärrä, mitä tekevät poliittiselle uskottavuudelle” (9.12.)

*

Monet ajattelevat, ettei Twitter ei ole journalismin alusta siinä mielessä kuin esimerkiksi painettu tai verkossa julkaistu iltapäivälehti. He ovat väärässä. Twitter on yksi keskeinen kanava myös journalismille.

Suuren lehden toimittajana Haapalan twiitit edustavat paitsi hänen omaa ajatteluaan, myös Ilta-Sanomia. Hänen twiiteissään ei ole olemassa sellaista henkilöä kuin privaatti Timo Haapala. Twiittien kirjoittaja on yksi maamme luetuimpia politiikan toimittajia, jolla on paljon tietoa ja taitoa. Hänellä on myös eittämätön valta vaikuttaa julkisen mielipiteen muodostumiseen.

Näin twiiteistä muodostuu – halusipa Haapala sitä tai ei – yksi osa Ilta-Sanomien politiikan journalismia. Lehti myös osallistuu twiiteillään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tapa, jolla lehti tätä keskustelua käy, rakentuu myös osaksi sen brändiä journalistisena toimijana.

*

Haapalan twiiteille voi esittää monia kysymyksiä. Miksi niissä on niin paljon ylimielisyyttä, pilkkaa ja ihmisten vähättelyä? Ajavatko ne jotain poliittista agendaa? Miksi ne niin usein nojautuvat huhuihin?

Keskeisin kysymys kuuluu kuitenkin seuraavasti: mitä twiitit tekevät journalismille? Jos ilkeily, huhuilla pelaaminen ja ihmisten mitätöinti muodostuvat entistä suuremmaksi osaksi politiikan journalismia, sen luotettavuus ja uskottavuus murenevat entisestään.

Juuri niiden puolustaminen on journalismin suurin haaste trollaamisen ja valheellisen tiedon täyttämässä maailmassa. Vain luotettavuudesta ja uskottavuudesta kiinni pitämällä journalismi kykenee säilyttämään arvokkuutensa.

Jos se menee, menee kaikki.


(Blogia editoitu 12.12. klo 13.40)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: