3 kommenttia

Ilta-Sanomien journalismi on rikki


Screenshot 2019-12-29 at 14.55.34

Ilta-Sanomien journalismi on parhaimmillaan ammattitaitoista, terävää ja asiallista. Jokin siinä tuntuu kuitenkin olevan pahasti rikki viime aikojen keskustelujen valossa. Lehden toimitus sulkeutuu omaan maailmaansa eikä kykene ottamaan vastaan asiallista kritiikkiä – ainakaan julkisuuteen tulleiden reaktioiden perusteella. Toivon, että toimituspalavereiden todellisuus on toisenlainen.

Tutkijoista kysymyksiä ja argumentteja ovat itseni lisäksi esittäneet ainakin professori Anu Koivunen ja dosentti Vesa Heikkinen. Terävän kollegiaalisen kritiikin kirjoitti myös Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverberg.

En ole huomannut, että Ilta-Sanomat olisi kertaakaan reagoinut argumentoiden teksteissä eriteltyihin ja etenkin lehden politiikan journalismia vaivaaviin ongelmiin. Yksi sellainen koskee huhujen levittämisen ja luotettavan journalismin suhdetta. Ilta-Sanomat hämärtää rajaa huhujen ja faktojen välillä, mikä on pelottavaa maailmassa, jossa harhakuvat yhä enemmän korvaavat paikkansa pitävää tiedonvälitystä.

*

Vain yksi esimerkki ”Suomen suurimman uutismedian” asenteesta on suhtautuminen dosentti Heikkisen analyyseihin. Heikkinen purkaa Twitterissä lehden politiikan erikoistoimittajan kirjoittaman tekstin strategioita paikoitellen hyvin osuvasti. Ilta-Sanomien uutispäällikkö Juha Hiitelä kuittaa kritiikin kirjoittamalla: ”Taas yksi syy lisää poistua koko Twitteristä. Aivan vainoharhaista pseudotiedettä ja maalittamista” (28.12.2019).

Uutispäällikkönsä kynällä Ilta-Sanomat siis mitätöi tutkijan asiantuntemuksen leimaamalla hänen ajattelunsa epätieteelliseksi ja harhaiseksi. Perusteeton leimaaminen ja mitätöinti ovat tyypillisiä twiittistrategioita, jotka ylläpitävät ennakkoluuloja ja sulkevat ajatusten vaihtoa sen avaamisen sijaan. Jos Heikkisen tulkinnat eivät pidä paikkaansa, niihin olisi hyvin voinut vastata asiallisesti. Nyt pelkkä vastauksen vihamielisyys puhuttelee sellaisia ihmisiä, joilla on vahvoja ennakkoluuloja tutkijoita ja tutkimusta kohtaan. Ihmisiä, jotka eivät ehkä halua tietää mitään muuta kuin minkä jo luulevat tietävänsä. Millaisia yhteiskunnallisia kehityskulkuja tutkijoiden nollaaminen palvelee?

Samaan aikaan kun eduskunta pohtii maalittamisen kriminalisointia, Ilta-Sanomat ylläpitää ja toistaa kannanottoja, joissa asiallinenkin kritiikki luokitellaan maalittamiseksi. Näin lehti sijoittaa tutkijat samaan kastiin niiden kanssa, jota katsovat oikeudekseen aiheuttaa kanssaihmisilleen henkistä kärsimystä suuntaamalla heihin vihapuheen tsunameita.

Vastaava päätoimittaja Johanna Lahti, onko tämäkin blogi maalittamista?

(Tekstiä editoitu 29.12.2019, klo. 16.57.)

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

3 comments on “Ilta-Sanomien journalismi on rikki

 1. Erinomainen lähdys Janne! Hyvä kun jaksat ylläpitää tätä mediakritiikkiä vaikka kohteet tuppaavat olemaan tuulimyllyjä. Myllärien olisi hyvä välillä hellittää ja ottaa etäisyyttä vaikka telemällä gradun itsestään.

  Tykkää

 2. Iltasanomat on ääriesimerkki koko kaupallisen median toimintatavasta. Kaiken pohjana on pysyvä haave porvarihallituksesta. Siksi vasemmistoa ja vasemmistolaista ideologiaa mustamaalataan, oikeistoa ja oikeistoideologiaa pönkitetään. Tätä on jatkunut jo kauan.

  Koska populistit ovat nyt porvarihallituksen ainoita mahdollistajia, myös niitä pönkitetään, ei arvostella, lakaistaan ikävät jutut piiloon. Pidellään nenää ja yritetään sietää populisteja. Virheellisesti luullaan, että peto voidaan pitää kurissa sitten kun porvariunelma toteutuu.

  Englannissa on käyty opintomatkalla ja sikäläisen oikeistokonservatiivisrasistisen miljardöörimedian konsepti on nyt kopioitu kaikkine törkyineen tännekin. Miljardöörimedia on systemaattisella likaisella työllä nyt tekemässä maasta veroparatiisibanaanivaltion rasistisella sivumaulla. IS:n pelottava radikalisoituminen on varoitus saman kehityksen mahdollisuudesta täällä. Tämä ei saa levitä muuhun mediaan. Samalla koko mediakentän kaksinaismoralismia oikeistovasemmisto-akselin suhteen pitää tarkastella kriittisesti. Fiksummatkin toimijat ovat eräänlaisia sisäsiistejä versioita brittitabloideista.

  Pitemmällä tähtäimellä kysymyksessä on valinta, lähdetäänkö natsitielle vai ei.

  Tykkää

 3. Mieleen on hiipinyt ajatus, olisiko siellä tehty kyyninen strategia ottaa kohderyhmäksi potentiaalinen populistifraktio kansasta? Onko tehty tietoinen päätös populististen kohujen synnyttämisestä ja niiden kierrosten kasvattamisesta? Tyylin bensaverotus ja Al-hol. Onko koordinoitua toimintaa opposition kanssa? Syksyltä yksi huomio. IS nosti esiin nuorten mielenterveysongelmat, mikä on tietysti hieno teko. Sattumalta samaan aikaan populistipuolue, joka ei aikaisemmin ole profiloitunut näissä kysymyksissä ollenkaan, nosti saman asian esiin eduskunnassa. IS teki siitä jutun ja paperilehdessä oli VALTAVA kuva pop.puolueen kyynelehtivästä kansanedustajasta, jota puoluetoverit lohduttivat.

  Toisille pedataan pelipaikkoja, toisille poikittaista mailaa. On ollut havaittavissa, että uuteen pääministeriin yritetään tosissaan tartuttaa negatiivisia määreitä, kuten ”kova”, ”kylmä”, ”jäinen”. ”Eikö teitä hävetä?” luokitellaan hävyttömäksi lausunnoksi kun sen sanoo Sanna Marin, mutta rohkeaksi heitoksi, kun sen sanoo Petteri Orpo. Hajaantukaa, täällä ei ole nähtävissä mitään agendajournalismia tai kaksoisstandardeja!

  Eri julkaisujen erityisten toimittelijoiden, tavallisten politiikan toimittajien ja pääkirjoitustoimittajien teksteistä pitäisi tehdä oikeaa tutkimusta. Selvittää, onko tilastollista eroa, käsitelläänkö toisia tahoja enemmän negatiivisesti ja toisia enemmän positiivisesti. Empiiristen havaintojen perusteella vaikuttaa kyllä systemaattisen, erittäin röyhkeän puolueelliselta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: