1 kommentti

Helsingin Sanomat astui persumiinaan


philosophy-bites-back-3Perussuomalaiset ovat käynnistäneet kampanjan, jolla he pyrkivät horjuttamaan yliopistoja, tieteellistä tutkimusta ja Suomen Akatemiaa.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kirjoitti kolme päivää sitten Twitterissä, kuinka ”yliopistoihin on pesiintynyt agitaattoreita, jotka hyödyntävät järjestelmää vain omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä ja propagandan tuottamiseen. He yrittävät naamioida propagandansa tieteeksi ja pyrkivät yleiseksi auktoriteetiksi. Miten valetutkijoihin pitäisi suhtautua?” Pari päivää myöhemmin saman puolueen edustajat ”kritisoivat” Akatemian ansioituneelle tutkijalle myöntämää rahoitusta Holokaustin eli juutalaisten kansanmurhan tutkimiseen.

Kummassakaan tapauksessa ulostulijat eivät perustele kannanottojaan. Mustamaalaaminen ja inhon tunteiden levittäminen riittää. Silti Helsingin Sanomat katsoo asiakseen referoida heitot ja synnyttää journalismin logiikkaa noudattaen symmetrisen vastakkainasettelun niiden esittäjien ja tutkijoiden välille.

Juuri tällaiseen symmetriaan puolueen julkisuusstrategia pyrkii. Samalla tavoin yritetään horjuttaa myös muiden yhteiskunnallisten instituutioiden toimintaa, esimerkiksi poliisin. Tarkoituksena on muuttaa instituutioihin liittyviä tunnemielikuvia luottamuksesta kohti epäluottamusta – jopa vihaa.

Kun Helsingin Sanomat ei analysoi poliittista sommitelmaa ja kerro sitä lukijalle, se jää asetelman vangiksi ja trollaamisen käsikassaraksi.

*

Tavio käyttää twiitissään ilmaisuja agitaattori, valetutkijat ja heidän levittämänsä propaganda. Näistä voi olla odottamattoman lyhyt matka sisarkäsitteisiin petturi, puhdistus ja normalisointi.

Jos naiivisti ajatellaan, ettei tämä ole mahdollista Suomessa, niin katseet kannattaa kääntää Unkariin, jossa sisarkansamme saa nauttia oikeistopopulismin vaikutuksista niin ilmaisun vapauteen, kulttuurilaitoksiin kuin akateemiseen tutkimukseen.

Ehkä Helsingin Sanomat voisi tehdä täkäläisestä oikeistopopulismista ja sen tulevaisuuden skenaarioista yhtä tiukan raportin, mitä se sai aikaiseksi joulukuussa Unkarin kulttuurielämästä ja sananvapaudesta.

Suomi ei ole Unkari, mutta sama kaiku on askelten.


 

Tämä kirjoitus perustuu Helsingin Sanomien verkkosivulla julkaistuun uutiseen 10.1.2019 klo. 15.57.

Kuva: Ben Tolman. Sorry for bad cropping. Published: https://iai.tv/articles/philosophy-and-science-double-team-auid-401

 

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

One comment on “Helsingin Sanomat astui persumiinaan

  1. Kuva on muuten Soen yhtyeen Cognitive levyn kannesta. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cognitive_(album)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: