Timo Soinin poliittisen pamfletin julkistus paljasti hyvin, miten vahva riippuvuussuhde uutismedialla on populismiin. Tule tule, hyvä populisti! Näin on journalismin hiekkalaatikolla hoettu jo pitkään. Tämän voi päätellä ainakin siitä julkisuudesta, jonka media Soinille tarjosi. Varsinkin Yle antoi Soinin käyttöön suurin piirtein kaikki kanavansa, iltauutista, A-studiosta ja aamutv:stä lähtien.
Paitsi ’pahalle’ populismille, mediassa on tarjolla huomiota erityisesti Soinin kaltaiselle ’hyvälle’ populistille. Jos ero ei ole kaikille selvä, annetaan Soinin itsensä määritellä, mikä on vaarallista populismia: ”jos populisti ryhtyy demagogiksi, joka käyttää kansalaisia ja heidän oikeutettuja huoliaan väärin hyväksi ja ajaa politiikkaa, jossa kansalaiset ovat pelinappuloita.” Hyvä populisti ei Soinin mielestä rakentele vääriä viholliskuvia. No, ei tietenkään, kyllä kansa tietää.
Taitavana median pyörittäjänä Soini tietysti varoi antamasta tarkempia määritelmiä, puhumattakaan siitä, että olisi nimennyt esimerkkejä. Hyvä populisti on puolestaan Soinin mukaan tietysti ”hymyilevä populisti”. Esimerkistä käy jälleen Soini itse, joka puolen vuoden julkisuuspaaston jälkeen oli kuin isä aurinkoinen, joka viihdytti toimittajia vanhoilla ja parilla uudellakin soinismilla.
Ja mikä tärkeintä, lehdistötilaisuudessa Soini onnistui brändäämään itsensä populismin ”asiantuntijana”. Näin se käy entiseltä (?) populistipoliitikolta, joka oli puoli vuotta poissa julkisuudesta, päivittämässä itsensä asianosaisesta asiantuntijaksi. Entinen lienee tässä yhteydessä tosin ennenaikainen määre, sillä Soinin esiintymisen voi tulkita myös presidenttikampanjan aloitukseksi. Vaikka Soini itse antoikin ymmärtää ”olevansa valmis vaikka konsultiksi yritysmaailman palvelukseen.”
Ellei sitten Soini päätä tehdä gradunsa jatkoksi vielä väitöskirjan populismista. Ainakin Soini osaa tiivistää hyvin yhden piirteen populismin olemuksesta: ”Pahinta mitä populistille voi tapahtua on, että hänestä ei kirjoiteta mitään.
Kiitos, olen samaa mieltä Esan kanssa. Ylipäätään median pitäisi suhtautua populismiin ja nousussa oleviin fasistisiin tendensseihin huomattavasti kriittisemmin.
TykkääLiked by 1 henkilö