2 kommenttia

Kovat jätkät Gretan kimpussa


toughguy4-56a26d783df78cf772758b53Kauppalehden toimittaja Olli Herrala on kova jätkä. Hän uskaltaa pilkata twiitissään alaikäistä nuorta neitoa, joka on ottanut tehtäväkseen ilmastokatastrofin torjumisen. Twiitit eivät olisi huomion arvoisia elleivät ne kytkeytyisi osaksi laajempaa ilmiötä. Siksi tämä blogi ei koske toimittajan persoonallisuutta. Hän nyt vain sattuu tarjoamaan aasinsillan kulkea syvemmälle kohti kiinnostavampaa, joskin vastenmielistä yhteiskunnallista ilmiötä.

Kyseinen ilmiö koostuu jätkistä tai vanhemmista äijistä, jotka katsovat asiakseen mitätöidä Greta Thunbergiä. On vaikea arvioida, kuinka paljon heitä on. Somea seuraamalla voi kuitenkin vakuuttua, että kööriä piisaa.

Mistä on kysymys?

Mitäpä jos Thunberg tarjoaa yhden kanavan naisvihalle, kuten tutkijat ovat esittäneet? Jos tulkinta osuu kohdalleen, kyseessä on erityinen muoto tätä ilmiötä. Nyt viha on paitsi karkeaa ja ”huumorin” taakse verhoutuvaa niin myös perverssiä sen kohdistuessa lapseen. Samasta syystä se on myös vaikea tunnistaa, koska usein ajatellaan, että naisviha kohdistuu vain aikuisiin naisiin.

Sikäli kun kyse on naisvihasta, se kumpuaa tutusta lähteestä: pelosta ja uhatuksi tulemisen tunteesta. Perinteiset maskuliinisuuden rakenteet ovat jo pitkään olleet murroksessa, mistä kertoo muun muassa nykyisen hallituksen sukupuoli. Kun hapertunut maskuliinisuus kohtaa aloitteellisia ja toiminnallisia naisia, se pyrkii kaikin tavoin säilyttämään kuvitteellisen hallinnan tunteensa. Naisten mitätöiminen, vitsien kertominen ja tilan täyttäminen omalla äänellä ovat enemmän kuin tuttuja keinoja.

*

Paradoksaalista lienee se, että nämä jätkät tai äijät pelkäävät menettävänsä jotain sellaista, mitä juuri he eivät ole koskaan omistaneetkaan. He eivät ole olleet miehiä edes sanan perinteisessä merkityksessä. Jos he olisivat kasvaneet miehen mittaan:

 1. He eivät pilkkaisi ja mitätöisi lapsia tai nuoria, jotka yrittävät rauhanomaisin keinoin rakentaa turvallisempaa tulevaisuutta.
 2. He katsoisivat tosiasioita silmiin ja uskaltaisivat kohdata ne silloinkin, kun haaste vaikuttaa ylivoimaiselta.
 3. He osallistuisivat keskusteluun asiallisesti, toisia kuunnellen ja ratkaisuja etsien. Heidän ei olisi pakko olla oikeassa.
 4. He kantaisivat vastuunsa ja ajattelisivat muita, vaikka tietäisivät siirtyvänsä yläilmoihin ennen kuin ilmastokatastrofi puolestaan laskeutuu maan päälle kaikella raivollaan.

 


Kuvitus: How to draw a cartoon tough guy. https://www.liveabout.com/draw-a-cartoon-tough-guy-1122852

 

 

 

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

2 comments on “Kovat jätkät Gretan kimpussa

 1. Helposti voisi numeroidut haukut setämiehiä (järjestelmällisesti loukkaava tarkoitus) kohtaan kääntää ympäri. Olisiko lapsen syytä tuntea kiitollisuutta ja kunnioitusta vanhempia ihmisiä kohtaan, kun nämä ovat elämänsä ponnistelleet ja tehneet työtä, jotta lasten tulevaisuus olisi vähemmän ankea kuin heidän kova elämänsä on ollut. Jos he eivät ole tienneet elämäntyönsä vaikutuksista ilmastoon, heidän syyttämisensä ja häpeänurkkaan määrääminen on – häpeämätöntä. Jos he tolkuttomaksi kokemastaan syyttämisestä närkästyvät, se on inhimiliistä.
  Rajattoman yksipuolisella tulkinnalla ei tietenkään ole tekemistä tieteen kanssa, koska tiede on asenteista vapaata. .

  Tykkää

 2. Joskus aikoinaan kommunistit näkivät kaikki yhteiskunnan asiat luokkataistelun kautta. Minkä tahansa asian sai käänettyä pääoman ja työntekijän väliseksi. Huolimatta siis siitä, oliko näin.

  Nyt feministeillä on sama ismien tuomat lasit joilla kaikki ongelmat ja asiat nähdään sukupuolien välisenä konfliktina. Greta on hyvä esimerkki.

  Ei Gretaa vastaan hyökätä siksi, että hän on nainen, vaan siksi, että hän edustaa arvomaailmaltaan sellaisia aatteita, jotka uhkaa keski-ikästen (me included)maailmankuvaa ja arvoja.

  Arvojen konflikti 8n huomattavasti suuremman luokan asia, kuin sukupuolikysymys tai luokkataistelu. Se että arvokonfliktin konservatiivipuolella on paljon miehiä (siellä on siis myös laurahuhtasaaria) johtuu miesten isommasta roolista päätöksentekijöinä (kyllä, se on patriarkaaninen ongelma, mutta ei lähellekään Gretan vastustamisen selittävä tekijä).

  Toki kuten kommunistit katsoivat oman isminsä läpi, eivätkä kyenneet lasejaan päästään ottamaan, epäilen ettei siihen kykene myöskään feminismin laseja pitkään kantanut.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: