2 kommenttia

Orpo ja ministeri Katri


Screenshot 2020-02-08 at 11.26.59Nyt on tainnut käydä niin, että ministeri Li Anderssonin tokaisu on peittänyt alleen A-studion (6.2.) kaikkein skandaalimaisimman heiton, josta vastaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Keskustelun huumassa Orpo kutsui ministeri Katri Kulmunia ilmaisulla ”valtiovarainministeri Katri”. Ilmaisun merkityksen voi tavoittaa kääntämällä asetelman ympäri. Jos oppositiopoliitikko Kulmuni olisi haastanut valtiovarainministeri Orpon kutsumalla häntä ilmaisulla ”valtiovarainministeri Petteri”, se olisi tulkittu vähätteleväksi ja jopa loukkaavaksi ilmaisuksi. Röyhkeä nuori nainen!

Orpon heittoon ei kuitenkaan kiinnitetty huomiota, koska on itsestään selvää, että kokenut miespoliitikko voi opastaa Katri-tyttöstä eteenpäin valtiovarainministerin vaativassa tehtävässä.

Näin sukupuolijärjestelmä toimii ja osoittaa taas sen, millainen haaste se on nykyiselle hallitukselle. Niinpä Anderssonin heittoon puuttuminen peittää alleen paljon vakavammat ja laajemmat sukupuolittuneeseen kielenkäyttöön liittyvät ongelmat. Ne paljastavat itsensä usein vain yksityiskohtien kautta.

Itse asiassa myös Anderssonin ruma sana kuvastaa samaa asiaa, mutta käänteisestä suunnasta. Nuori naisministeri otti tahattomasti käyttöön jätkäkielen ja osoitti maskuliinista kovapintaisuutta ja röyhkeyttä. Jussi Halla-ahon kehonkieli kertoi siitä, että sana osui. Hän argumentoi vastauksensa kelvollisesti, mutta antoi vaikutelman puhuvasta muumiosta.

Poliittisen viestinnän kannalta Anderssonin veto oli hieman riskaabeli mutta osuva. Hallituksen kannattaa juuri nyt viestiä lujuutta erityisesti perussuomalaisten suuntaan, jotka pyrkivät horjuttamaan hallitusta kaikin mahdollisin tunnemielikuvin. Ja onhan jätkäkieli osoittanut poliittisen voimansa aikaisemminkin: Havuja, perkele!

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

2 comments on “Orpo ja ministeri Katri

  1. ”muumio” ei välittänyt hyttysen pissan vertaa Liin jätkäkielestä, ”muumio” jatkoi puhettaan ja osasi käyttäytyä.

    Tykkää

  2. Seppänen kirjoittaa asiaa. Jo se että meiskataan Lii Anderssonin ´rumasta´ sanasta kertoo sukupuolittuneesta ajattelusta. Lii ei ollutkaan ´kiltti tyttö´!!!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: