Jätä kommentti

Kun toksinen maskuliinisuus muuttuu tappavaksi


full-metal-jacket-hed

”Kyllä ne mimmit nyt liioittelevat tätä koronaa ja lietsovat turhaa hysteriaa”, kuului taksikuskin kommentti hallituksen päätöksistä eilen kello 21.00. Kommenttia seurasi joukko muitakin ”hysteerisiä” naisministereitä koskevia kannanottoja.

Olin saattamassa silmin nähden sairasta ja tuskin pystyssä pysyvää ystävääni Haartmanin ensiapuun Helsingissä. Oireet eivät todellakaan olleet koronasta, mutta sitähän kuski ei tiennyt.

Keskustelu loppui lyhyeen. En vain jaksanut. Olin myös huolissani ystävästäni, jonka ei todellakaan ollut tarpeellista kuulla enempää idiotismeja. Olen myös sen verran vanha, etten aina jaksa tapella argumenteilla asennetta vastaan. Kuskin tilannetajun puute kertoi riittävästi siitä, millaisen henkilön kanssa olimme tekemisissä.

Lyhyen matkan verran pohdin maskuliinisuutta ja koronaa.

Mietin sitä, kuinka paljon hallituksen sukupuoli vaikuttaa ikäisteni miesten korona-asenteisiin. Onko äijien vaikea taipua siihen, että (nuoret) naiset ovat ottaneet komennon ja antavat heille määräyksiä?

Ainakin kuskin asenteessa tiivistyi naisten väheksyntä. Kaverin oli osoitettava suvereenisuuttaan, pelottomuuttaan ja kykyään ymmärtää tilanne paremmin kuin hallituksen ”mimmit”. Hänen edusti realismia ja rauhallisuutta, mimmit hysteriaa.

Vaikka kohtaamani asennetta ei voi yleistää sen enempää taksikuskeihin kuin suomalaisiin miehiin, olen varma, että sitä löytyy tästä yhteiskunnasta aika tavalla – osittain myös biologiseen sukupuoleen katsomatta. Suhtaudun siihen yleensä ironisella välinpitämättömyydellä, mikä voi olla juuri nyt paha virhe.

Kuskimme kannattelema uhmakas ja naisten osaamista väheksyvä maskuliinisuus ei ole tässä tilanteessa pelkästään toksista, se on letaalia, tappavaa.

Ehkäpä minun olisi kannattanut sanoa se hänelle suoraan.

(Blogia editoitu 21.3.2020 klo 8:15.)


Kuva Stanley Kubrickin elokuvasta Full Metal Jacket (1987). © WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC.

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: