8 kommenttia

IS:n journalismin pohjakosketus


Screenshot 2020-05-06 at 18.30.18Ilta-Sanomat julkaisi tiistaina (5.5.2020) entisen päätoimittajansa Tapio Sadeojan jutun otsikolla ”Mika Salminen – mies, jota kukaan ei haluaisi nähdä”. Sadeoja käsittelee henkilöön menevästi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Salmisen roolia koronakriisin hoitamisen poliittisessa päätöksenteossa.

Otsikon voi halutessaan lukea joko suoraksi herjaukseksi (inhottu tyyppi) tai sitten viittaukseksi itse epidemiaan (kukaan ei haluasi sitä rikkomaan arkeaan). Otsikon lisäksi kirjoituksessa on paljon muitakin ongelmia. Tutkijana puutun tässä kuitenkin vain yhteen painotukseen, joka vie tekstin osaksi tämän päivän (tiede)poliittisia asetelmia.

Sadeoja kirjoittaa: ”THL:n johtajaa ei kansa ole tehtävään äänestänyt, mutta silti hän ohjaa kansakunnan kohtaloa maamme ollessa yhdessä historiansa vakavimmista kriiseistä.”

Sadeoja liioittelee. Kriisiä koskevaan päätöksentekoon vaikuttavat monet eri tekijät ja toimijat, yhteiskunnalliset ja taloudelliset realiteetit. THL on yksi toimija muiden joukossa, ja niin pitää ollakin. Kansliapäällikkö Martti Hetemäen raportissa käsiteltiin epidemiologian lisäksi kriisin sosiaalisia ja taloudellisia ulottuvuuksia. Siksi puhutaan hybridistrategiasta.

Sadeoja myös rinnastaa toisiinsa tutkijan asiantuntijaroolin ja äänestämisen. Hän toteaa, nyt aivan oikein, ettei Salmista ei ole valittu tehtäväänsä kansanäänestyksellä. Sadeoja ei ehkä tiedä sitä, miten professorit valitaan tehtäviinsä. Hän unohtaa myös mainita, etteivät tutkijat tarvitse toiminnalleen ja sanomisilleen äänestäjien valtuutusta. Siinä vaiheessa, kun tutkimukselle aletaan vaatia ”kansan” välillistä tai suoraa hyväksyntää, emme voi enää puhua tutkimuksesta.

Sadeoja myös sanoo professori Salmisen kantoja mielipiteiksi. Ex-päätoimittaja ei ota huomioon sitä, että tutkijan harkinta ja kannanmuodostus pohjautuu usein ristiriitaiseen tutkimustietoon, ajatusten vaihtoon ja tiimityöskentelyyn. Ja mikäli Sadeojalla olisi edes aavistus siitä, millaisen paineen alaisina tutkijat joutuvat juuri nyt tuottamaan mahdollisimman punnittua tietoa päätöksenteon tueksi, hän olisi saattanut osoittaa jonkinlaista journalistista harkintaa.

Niin ”kansan” hyväksynnän hakeminen tutkimukselle kuin tutkijoiden asiantuntemuksen leimaaminen mielipiteeksi ovat populismin tuttuja teemoja niin Suomessa kuin maailmalla. Ilta-Sanomien journalismin kannalta avautuu vain kaksi ikävää vaihtoehtoa. Joko lehdessä tajutaan, millaista poliittista asetelmaa tällaiset jutut pönkittävät, tai sitten asetutaan populismin vetojuhdaksi sitä itse ymmärtämättä.

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

8 comments on “IS:n journalismin pohjakosketus

 1. Mihin hävisi THL Pääjohtaja? Ihmettelen.

  Tykkää

 2. Ilta-Sanomat on linjansa harkiten valinnut populismin ja sen kannattajien äänitorvena. Sitä ei kai kukaan ole pitkään aikaan kiistänyt.

  Tykkää

 3. Strategian valinta koronakriisissä ei ole pelkästään tosiasiakysymys vaan myös moraalinen kysymys. Eri henkilöt voivat erilaisten mielivaltaisten arvovalintojen perusteella voi päätyä aivan erilaiseen strategiaan, vaikka heillä olisi täysin samanlainen todellisuuskäsitys. Onko THL:n virkamiesten asia tehdä mielivaltaisia eettisiä arvovalintoja?

  Tykkää

 4. Onneksi asiantuntijatehtäviin ei valita huutoäänestyksellä eikä jäsenkirjalla. Jos niin missähän olisimme!

  Tykkää

  • Mistä tuohon päätelmään olet päätynyt? Asiantuntijatehtäviin valitaan esimerkiksi palkkaerokysymyksissä sillä perusteella, että on feministi. Ns. asiantuntijat ovat usein vertaisarvioituja tutkimuksia tehneet ja vertaisarvioijat ovat vain niitä ,jotka ovat samaa mieltä. Asiantuntijat ovatkin usein vain samaa mieltä olevia, muut mielipiteet ovat vääriä.

   Tykkää

 5. Iltalehti on ollut jo pitkään populismin äänitorvena, ja jatkaa vain sitä.

  Erittäin ikävää! 🤢🤮🤬😡

  Tykkää

 6. Anteeksi, mainitsin väärän media, tietysti oli kysymys Iltalehdestä eikä Iltasanomista.

  Molemmat ovat kuitenkin aikalailla populistien asialla.

  Tykkää

 7. Ilta-sanomat ei enää vuosiin ole edes yrittänyt antaa itsestään kuvaa riippumattomana mediana. Ilta-sanomat ajaa aivan tietoisesti oikeistolaista agendaa ja on poliittinen julkaisu aivan samassa mittakaavassa kuin joku kommunistien Tiedonantaja aikoinaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: