Jätä kommentti

Tarvitsemme aidon hybridistrategian


IMG-2485Sana hybridistrategia sisältää tarkan kuvauksen viruksesta itsestään. Korona on nimenomaan hybridi. Se on sekasikiö biologiaa, yhteiskuntaa, taloutta, DNA:ta, sosiaalisia suhteita ja poliittisia pelejä. Se lomittuu Zoom-kokouksiin, eristämisiin, rokotteisiin, tehohoitoihin, laboratorioihin, testaamiseen, kasvomaskeihin, Matti Rönkään ja kaupan lattiaan teipattuihin jonotusmerkkeihin.

Ajatus viruksesta hybridinä ei ole omani. Olen pöllinyt sen ranskalaiselta tieteentutkijalta Bruno Latourilta.

Latourin yksi keskeinen idea on se, että nykyiset länsimaiset yhteiskunnat ovat erottaneet luonnon ja kulttuurin toisistaan. Luonto kuitenkin tunkee koko ajan yhteiskuntaan. Syntyy koronan tai ilmastonmuutoksen kaltaisia hybridejä. Emme kuitenkaan osaa käsitellä niitä juuri siitä syystä, että olemme piirtäneet rajan luonnon ja yhteiskunnan välille. Emme näe niitä toisiinsa lomittuneina. Niin kauan kuin tilanne on tämä, askellamme katastrofista toiseen.

Rokote, joka epäilemättä saadaan kehitettyä, on teknologiaa, jonka avulla yhteiskunta yrittää ratkaista hybridien asettamia haasteita. Teknologia voi tarjota väliaikaisen ratkaisun, krapularyypyn, joka kuitenkin syventää eroamme luonnosta ja valmistaa maaperää uusien ja entistä hankalampien hybridien syntymiselle. Antibiootit tuottavat tarpeen yhä uusille antibiooteille.

On helppo nähdä, mitä tällainen teknologia on luonnon kannalta katsottuna. Se on yhteiskunnan yksinpuhelua, joka ei suostu kuuntelemaan luontoa, vaan yrittää sanella sille olemassaolon ehtoja ja hallita sitä.

Luonto kuitenkin ”tietää”, ettei tämä onnistu. Sen ei tarvitse ottaa huomioon tai edes kuunnella meitä. Olemme sille viime kädessä tarpeettomia samalla kun se on meille kaikki kaikessa, hengissä pysymisen ehto. Yksinpuhelu kertoo vain sen, kuinka hemmetin tyhmä itseään älykkäänä pitämä laji voikaan olla!

Hybridistrategian tärkein saavutus ei ole se, taltuttaako se koronat teknologisten ja sosiaalisten keksintöjen avulla. Strategian todellinen arvo punnitaan siinä, kykeneekö se muuntumaan aidoksi hybridistrategiaksi, luonnon huomioon ottamiseksi ja kuuntelemiseksi sen hallinnan sijaan. Juuri tämän kysymyksen megahybridiluokkaan kuuluva ilmastonmuutos on meille asettanut jo muutaman vuosikymmenen ajan.


Kuva © Janne Seppänen.

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: