Jätä kommentti

Väärä sana


maria-ohisalo--8Ministeri Maria Ohisalo teki poliittisen virheen luonnehtiessaan hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa käsitteellä intersektionaalinen feminismi. Vaikea ilmaisu viestii monelle sukupuolentutkimuksen peruskurssia käymättömälle ennen kaikkea sen, ettei feminismi kuulu hänelle. Se on niiden asia, jotka ymmärtävät sivistyssanoja.

Ironista tapauksen kannalta on se, että kielelliset valtasuhteet ja eriarvoistavat rakenteet ovat yksi sukupuolentutkimuksen ydinteemoista. Nyt Ohisalo puhuttelee ihmisiä sanalla, jota käyttää hyvin pieni akateemisten ja korkeasti koulutettujen ihmisten ryhmä. Juuri sellaisten, joihin Ohisalo itsekin yhteiskuntatieteiden tohtorina kuuluu.

Vaikka Ohisalo blogissaan selittää käsitettä, kielteiset tunnemielikuvat alkoivat välittömästi kiertää julkisuudessa. Jussi Halla-aho twiittasi kepulaisille kutsun tulla pois hallituksesta, koska ”ei siellä voi olla”. Näin Ohisalon virhe kääntyi toisen tohtorin käsittelyssä vahvaksi, huumorin höystämäksi populistiseksi viestiksi: feministit horisevat hallituksessa käsittämättömiä!

Reaktiot käsitettä kohtaan kielivät tietenkin suomalaisen poliittisen kulttuurin sukupuolittuneisuudesta ja kyvyttömyydestä keskustella sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä asiallisesti. Halla-ahon tavoin monet tekivät Ohisalon lipsahduksesta poliittisen lyömä-aseen sen sijaan, että olisivat aidosti paneutuneet kunnianhimoisen tasa-arvo-ohjelman sisältöön.

Poliittisessa viestinnässä piru piilee kuitenkin aina yksityiskohdissa. Tärkeintä ei usein ole se, mitä sanat tarkoittavat vaan se, miltä ne kuulostavat ja millaisia tunnemielikuvia herättävät. Kun jälkimmäinen menee pieleen, oikeiden merkitysten avaaminen on jo liian myöhäistä.


Kuva vaihdettu ja kieltä editoitu 28.06.2018, 16:48.

Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki.

 

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: