1 kommentti

Huhtasaari ja kommunismin harha


Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari twiittasi (10.1.) USA:n kongressin valtaamisen vanavedessä: ”Ei Trump kuulu perussuomalaisiin, eikä tässä ole kyse persuista, vaan siitä että ainoa vapaa suurvalta on nyt kommunistien hallussa ja se tulee vaikuttamaan koko maailmaan.”

Uskooko Huhtasaari, että kommunistit ovat nyt vallassa Yhdysvalloissa? Jos ihminen on tällaisesta vakuuttunut, olemme tekemisissä erittäin trumpilaisen ongelman kanssa. Trumpin esiintymisethän ovat herättäneet kysymyksen siitä, onko hänen todellisuuden tajunsa kohdallaan.

Huhtasaaren todellisuuden taju vaikuttaa olevan kerrassaan erinomaisessa kunnossa. Miksi europarlamentaarikkomme siis valehtelee meille suomalaisille – sinulle ja minulle – sanomalla, että kommunistit ovat nyt vallan kahvassa USA:ssa?

Todennäköisesti Huhtasaari laskee satuilun tuottavan enemmän poliittista hyötyä kuin vahinkoa.

Tietoinen valehtelu, vastakkainasettelut ja viholliskuvien rakentelu ovat osa oikeistopopulistien toimivaksi osoittamaa poliittista strategiaa. Perussuomalaiset erottautuvat muista puolueista tarjoamalla yksinkertaisia ja harhaisia tunnemielikuvia moniulotteisten poliittisten ongelmien tilalle. Syyllisiä ja vihollisia osoittamalla he pyrkivät kanavoimaan kansalaisten tyytymättömyyttä ja vieraantuneisuutta omaksi kannatuksekseen.

Huhtasaaren kommunismi-harha on suoraan oikeistopopulistisen politiikan käsikirjasta. Kaivetaan esiin pahaa edustava ajatusrakennelma, irrotetaan se historiallisista tosiasioista ja kytketään poliittisten vastustajien ajatteluun. Jos siis tervehdit ilolla siirtymää Joe Bidenin aikaan, olet vapauden vihollinen ja kannatat kommunisteja.

Omalla poliittisella retoriikallaan Huhtasaaren twiitti osoittaa juuri sen, minkä yrittää kieltää. Trumpismi on keskeinen osa perussuomalaisten toimintaa ja poliittista viestintää.


Kuva: kuvakaappaus Huhtasaaren twitter-sivulta.

About Janne Seppänen

Professori, brändianalyytikko, viestinnän asiantuntija. www.polemis.fi

One comment on “Huhtasaari ja kommunismin harha

  1. Olipa kattavasti ja oikein kuvaavasti kirjoitettu. Itse ihmettelen kovin sitä, että miten ihmeessä tuollainen bluffi voi mennä läpi niin monelle?

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: